Šljivančanin: Pojačano ćemo kontrolisati mjere u Kolašinu i Žabljaku

"Od početka godine smo utvrdili 387 nepravilnosti, izdali 323 prekršajna naloga, podnijeli 98 naloga za pokretanje prekršajnog postupka i imamo 93 krivične prijave", kazala je Šljivančanin

17848 pregleda 9 komentar(a)
Šljivančanin, Foto: Printscreen YouTube
Šljivančanin, Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 15.12.2021. 09:09h

Kada budu poznate mjere koje će biti na snazi tokom novogodišnjih praznika inspekcija će organizovati svoj rad, planirati akcije i povećati broj inspektora, sa akentom na Žabljak i Kolašin, gdje se prognozira dobra posjećenost.

To je saopštila gostujući u Bojama jutra na TV Vijesti glavna turistička inspektorka Svetlana Šljivančanin.

Kazala je da će inspektori u skladu sa ovlašćenjima i nadležnostima izvršiti nadzor, da neće ometati doček ali da inspektor je taj koji treba da iznađe pravi način.

Očekuju preciziranje mjera za praznike.

"U zavisnosti od broja organizatora novogodišnje večeri mi ćemo na osnovu naših podataka, broja i procjene organizovati inspekcijski nadzor, aktivnosti i angažovati veći broj inspektora. Akcenat stavljamo na Žabljak i Kolašin, jer je tamo najava dočeka u svim hotelima i prognozira se dobra posjećenost", istakla je Šljivančanin.

Uz pomoć kolega iz drugih inspekcijskih službi moći će da pokriju sve zimske centre.

Objasnila je da inspektori metodom slučajnog uzorka provjeravaju posjedovanje kovid potvrde kod gostiju u ugostiteljskim objektima.

"Sa njima idu kolege iz Uprave policije, upoređuju identite na osnovu ličnih isprava jer imamo lica koja posjeduju kovid potvrde na tuđe ime. Tada se ugostiteljski objekat kažnjava, a gost udaljava iz lokala", navela je Šljivančanin.

Šljivančanin je kazala da inspekcija svakog vikenda organizuje aktivnosti, na sjeveru južnim opštinama i u Podgorici vrši nadzor, posebno u poblasti poštovanja mjera koje donosi Vlada.

Kontroliše se, ističe, i poštovanje zakona i u dijelu koji se odnosi na kontrolisanje sive ekonomije i konzumiranje duvanskih proizvoda u zatvorenom prostoru.

"Smatramo da smo partneri, nije nam svrha samo da kažnjavamo. Pored ugostiteljstva vršimo kontrolu i nadzor trgovina. Prošlog vikenda izvršeno je oko 100 inspekcijskih nadzora i podneseno 15 krivičnih prijava, najviše u Pljevljima. Najveći broj utvrđenih nepravilnosti odnosio se na neposjedovanje jednog od četiri uslova iz digitalne kovid potvrde", rekla je Šljivančanin.

Dodala je da su u nadzor uključene sve inspekcijske službe.

"Do sada smo zatvorili tri ugostiteljska objekta u Podgorici. Mi vodimo evidencije, dio koji se odnosi na prekršajni i dio na krivični postupak. Od početka godine smo utvrdili 387 nepravilnosti, izdali 323 prekršajna naloga, podnijeli 98 naloga za pokretanje prekršajnog postupka i imamo 93 krivične prijave".

Provjeravaju da li se puši u zatvorenom

Inspekcija pažnju posvećuje i kontrolisanju konzumiranja duvanskih proizvoda u zatvorenom prostoru, koja je porasla i zbog čega su izrekli preko 80.000 eura kazni.

"Posebno u ovom periodu kada su inspektori stavili akcenat na poštovanje mjera ugositelji su se opustili i konzumiranje duvanskih proizvoda je povećano", kazala je Šljivančanin i istakla da su novčane kazne u ovoj oblasti niske, 500 eura za pravno i 100 eura za fizičko lice.

Glavna turistička inspektorka je najavila i kontrolu turističkih agencija poslije Nove godine.

"Organizuju paket aranžmane, vidjećemo da li su zaključili ugovore sa putnicima, izdali račune, da li su putnici oni zadovoljni..."

Bonus video: