Prvi eko tuneli u Crnoj Gori: Bezbjedan način da životinje pređu cestu

"Kada mogu da je preskoče često ih dočeka vozilo i bivaju zgažene i imamo na ovom putu preko 1.000 životinja što jazavaca, ježeva, kuna, zmija, kornjača žaba i to je bila prilika da tokom rekonstrukcije se uradi jedan ekološki tunel na ključnim mjestima", rekao je Iković

5562 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Prilikom rekonstrukcije putnog pravca Podgorica - Danilovgrad mislilo se i na divlje životinje iz Parka priode "Rijeka Zeta" te su dobile prvi eko prolaz u Crnoj Gori.

Blizu ceste često im prijeti opasnost od smrti. Zato se tokom rekonstrukcije ovog puta grade i eko prolazi za divlje životinje koji su inicijativa Vuka Ikovića, biologa i crnogorskog društve ekologa.

"Kada mogu da je preskoče često ih dočeka vozilo i bivaju zgažene i imamo na ovom putu preko 1.000 životinja što jazavaca, ježeva, kuna, zmija, kornjača žaba i to je bila prilika da tokom rekonstrukcije se uradi jedan ekološki tunel na ključnim mjestima", rekao je Iković.

Projektovano je pet ovakvih prolaza na ovom magistralnom pravcu.

"Kako put prati zahtjeve i vodovoda i nekih drugih stvari i prava vlasnika zemljišta, onda investitor koji koji rekostruiše put ima obavezu da ispoštuje i zahtjeve životinja, jer sa životinjama imamo i određeni standard životne sredine u kojoj živimo", objasnio je Iković.

Na razdjelnom ostrvu biće ostavljeni ograđeni otvori koji će životinjama dati dovoljno prirodne svjetlosti, a znakovi će ih uputiti na prolaz.

"Projektom je predviđeno da postoji usmjerivač koji će onemogućiti životinji da se popne na put nego će je usmjeriti, bilo da se radi o ježu ili kornjači...Neće biti u vidu svjetlnosnih signala jer taj signal ne pomaže kod vrsta koje žive ovdje nego će to biti fizička barijera odnosno blokirati njihov izlazak na magistralu i usmjeriti ih u kanal i onda će moći bar u jednom dijelu da pređu sigurno.. ", rekao je.

Ističe da negativan uticaj zbog buke, smanjene količine protoka vode i količine hrane nikad neće biti eliminisan, ali da će svaki tunel ublažiti cijepanje staništa.

Važno je, poručuje Iković, da naredni projekti gradnje imaju slična rješenja, jer je propust napravljen prilikom projektovanja autoputa, jer nisu definisana mjesta gdje najviše životinja prelazu tu dionicu.

"Tako da to je prva stvar koju bi trebalo uraditi. A onda ako ne može da se napravi eko most, onda bar postaviti fizičke barijere koje neće dozvoliti životinjama da prelaze u tom slučaju i neće izazvati smrtnost životinja, a u drugom slučaju doći će do pogoršanja saobraćaja, odnosno veliki rizik za vozače na autoputu", navodi Iković

Bonus video: