Božović: Odnos koeficijenata u javnom sektoru stvoriće jaz, ima li rezervne opcije za povećanje plata prosvjeti

“Ljekar početnik ima koeficijent 16, a profesor u srednjim i osnovnim školama 7,63. Medicinska sestra trenutno ima vecć prosječnu platu neko prosvjetni radnik, prosječna plata u prosvjeti je oko 530 do 540 eura, a visa medicinska sestra ima platu oko 600 eura”, objasnio je Božović

8965 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Predloženim izmjenama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru koeficijenti univerzitetskim redovnim profesorima iznosiće 21,62, vanrednim 19,89, ljekarima od 19,02 do 20,75, a profesorima u osnovnim i srednjim školama koeficijent za obračun zarada iznosi 7,67.

Ovakav odnos koeficijenata stvoriće ogroman ogroman jaz, kazao je gostujući u Bojama jutra na TV Vijesti predsjednik Sindikata prosvjete, Radomir Božović.

“Ljekar početnik ima koeficijent 16, a profesor u srednjim i osnovnim školama 7,63. Medicinska sestra trenutno ima vecć prosječnu platu neko prosvjetni radnik, prosječna plata u prosvjeti je oko 530 do 540 eura, a visa medicinska sestra ima platu oko 600 eura”, objasnio je Božović.

Ističe da je jedino povećanje koje je njima najavljeno ono kroz Program Evropa sad, ali da ni ono nije sigurno.

“Nama su javilo uvećanje jedino kroz program Evropa sad i to smo pozdravili. To je 14 odsto i nama je značajno ali ostavlja određene nedoumice, da li ćemo morati da plaćamo zdravstveno osiguranje i ljekove za koju godinu”.

Sindikat prosvjete se, kako navodi, sastao sa ministarkom prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesnom Bratić i sa tog sastanka nose pozitivne utiske jer se naišlo na razumijevanje.

“Ona je predložila zajednički sastanak sa ministrom finansija i socijalnog staranja Milojkom Spajićem i premijerom. Obratili smo im se, ali još uvijek nemamo odgovor, očekujemo svakog dana da će nas pozvati na sastanak”, rekao je Božović i dodao da Evropa sad nije izvjesna jer se svakoga dana čuju oprečna mišljenja iz političkih partija.

“Pitali smo postoji li rezervna opcija da se povećaju plate nama. Ako uđemo u 2022. godinu bez stavke u u budžetu za prosvjetu onda teško da možemo da očekujemo povećanje a budžet vec zacrtan, nema prostora za manevar”, poručio je Božović.

Bonus video: