Živković: Ove godine kroz CG prošlo 3.280 migranata, mahom porodica iz Avganistana

Živković je istakla da migranti za prelazak koriste zelene i plave granice, da u Crnu Goru najčešće prelaze preko graničnog prelaza Božaj, a zatim iz Podgorice putuju za Pljevlja ili Rožaje, gdje izlaze iz države

3491 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

U toku 2021. godine kroz Crnu Goru je prošlo 3.280 migranata, dok ih je u 2020. bilo 2.800, kazala je gostujući u Bojama jutra povodom Međunarodnog dana migranata Dušica Živković iz Internacionalne organizacije za migrante.

Živković je istakla da migranti za prelazak koriste zelene i plave granice, da u Crnu Goru najčešće prelaze preko graničnog prelaza Božaj, a zatim iz Podgorice putuju za Pljevlja ili Rožaje, gdje izlaze iz države.

"Prednost Crne Gore je što se oni ne zadržavaju dugo, praktično prođu nekad u danu, a nekad ostanu 2-3 dana koliko im treba da odmore i nastave. Populacije se mijenja, prošle godine smo imali samce muškarce, dok ove godine imamo porodice, mahom iz Avganistana", rekla je Živković.

Kako kaže, brojke su stabilne i Crna Gora ne izlazi iz granica i ne osjeća opterećenje kada su migratorna kretanja u pitanju.

"Ove godine u odnosu na 3.280 migranata, 2.000 su bili muškarci, 400 žene i ostalo djeca. To nije mala brojka, činjenica je da je dosta djece, ali djeca su sa starateljima, nemamo djecu bez pratnje što je olakšavajuća okolnost", objasnila je.

"Oni dođu, pruži im se pomoć i nastave put".

Navodi da je njihov ulazak uvijek ilegalan a da ih košta onoliko koliko ih košta prevoz od Podgorice do sjevera.

"Prema onome što nam govore, od Istanbula do Soluna put ih košta 2.500 hiljade eura, od Turske do Grčke morem 1.500 eura", priča Živković.

Dodaje da se migranti sami međusobno organizuju, te da nema slučajeva da se uključuje lokalno stanovništvo.

"Građani znaju da ne mogu da im organizuju prevoz preko granica jer je to krivično djelo", zaključila je.

Bonus video: