Prosvjetari spremaju peticiju za Vladu, traže da se koeficijent obračuna zarada poveća

I u Prosvjetnoj zajednici i u Sindikatu prosvjete ističu kako nemaju ništa protiv da se zarade uvećaju svima, ali ukazuju na neke nelogičnosti

7696 pregleda 17 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dok Vlada poziva zaposlene da, preko online-kalkulatora, izračunaju kolika bi im bila plata, ukoliko u parlamentu prođe program "Evropa sad", prosvjetni radnici za Vladu pripremaju peticiju, kako bi skrenuli pažnju na svoj status.

Predstavnica Prosvjetne zajednice Olivera Leković kazala je za TV Vijesti da će peticija krenuti sljedeće sedmice, a ključni zahtjev je da im se koeficijent za obračun zarada sa sadašnjih 7, 6 poveća na 12 i po.

I u Prosvjetnoj zajednici i u Sindikatu prosvjete ističu kako nemaju ništa protiv da se zarade uvećaju svima, ali ukazuju na neke nelogičnosti.

Sve su to sindikalci predočili ministarki prosvjete, nauke, kulture i sporti Vesni Bratić, ali pošto neke odgovore nijesu dobili, traže sastanak s ministrom finansija i socijalnog staranja Milojkom Spajićem i premijerom Zdravkom Krivokapićem.

Iz MFSS kazali su da će sastanak imati uskoro. Podsjećaju da je Sindikat podržao program Evropa sad, prema kome će prosvjetnim radnicima plate rasti u prosjeku preko 17 odsto, a njihovim statusom dodatno će se pozabaviti naredne godine

U Prosvjetnoj zajednici strahuju da je vremena sve manje, a nijesu zadovoljni ni aktivnostima Sindikata i ministarke Bratić. Zato naredne sedmice kreću sa peticijom, koju će uputiti Vladi.

Bonus video: