Radulović: Potrošači se sve više interesuju za svoja prava, trgovac obavezan da jasno istakne prodajne pogodnosti

"Najčešće su žalbe koje su odnose na nesaobraznost proizvoda, to podrazumijeva da određen proizvod ili roba ne odgovara kvalitetu ili onoj namjeni za koju je predviđena i u tom dijelu je inspekcija imala dosta posla", kazala je Radulović

6134 pregleda 2 komentar(a)
Radulović, Foto: Printscreen YouTube
Radulović, Foto: Printscreen YouTube

Trgovac je obavezan zakonom da na jasan način, čitko, razumljivo istakne sve prodajne pogodnosti koje ima, kazala je tržišna inspektorka Marina Radulović.

Ona je gostujući u Bojama jutra istakla da je sve više potrošača koji su svjesni svojih prava i koji će se obratiti inspekciji, posebno putem sajta potrosac.me.

"Ovaj veb sajt je i te kako dobio na značaju i potrošači ga posjećuju, imamo dosta upita, a najviše iz Podgorice. Najčešće su to žalbe na odjeću, obuću i bijelu tehniku. Otkad smo uspostavili sajt imali smo 200 žalbi, to znači da se potrošači interesuju za svoja prava", objasnila je Radulović.

Dodala je kako je u ranijem periodu usklađivano potrošačko zakonodavstvo sa zakonima u Evropskoj uniji kako bi bili sigurni da je potrošač na isti način zaštićen kao i u EU.

"Najčešće su žalbe koje su odnose na nesaobraznost proizvoda, to podrazumijeva da određen proizvod ili roba ne odgovara kvalitetu ili onoj namjeni za koju je predviđena i u tom dijelu je inspekcija imala dosta posla."

Objasnila je da im se potrošač obraća i sa žalbom i sa pitanjima, a da žalbe uzimaju kao prirotet.

"Inspektor izlazi na teren. On ne zauzima niti stranu potrošača niti trgovca, on treba da utvrdi činjenično stanje i zaključi da li je došlo do povrede potrošačkih prava. U većini slučajeva su potrošači bili u pravu, međutim imali smo slučajeve kad potrošač nije u pravu iako misli da jeste. To se dešava kada kupe proizvod i dođu kući, odluče da im se taj proizvod više ne sviđa ili da im nešto ne odgovara i traže od inspekcije da reaguje, da se to zamjeni", navodi Radulović.

Ističe da zamjena dosta zavisi od dobre volje trgovca i toga da li on želi da zadrži potrošača, jer po zakonu nije obavezan da vrati proizvod jer je obaveza potrošača da vodi računa za koje namjene kupuje proizvod.

Kako je Radulović kazala, Uprava za inspekcijske poslove ima plan rada koji je u skladu sa novogodišnjim akcijama sniženja gdje je fokus na kontroli i pozvala građane da prijave sve što smatraju da nije dobro u jednom objektu.

"Trgovac je obavezan zakonom da na jasan način, čitko, razumljivo istakne sve prodajne pogodnoti koje ima, ako su u pitanju sniženja, rasprodaje, popusti... Bitno je da potrošač zna da li je određeni proizvod na akciji, period tokom kojeg je na popustu, te stvari moraju biti jasno istaknute i kako ne bi bio u zabludi", zaključila je.

Bonus video: