Begić: U svijetu do 1. novembra registrovano 1.760 smrtnih slučajeva kod djece izazvanih kovidom

"Moramo znati da djeca nisu mali odrasli ljudi, tako da rezultati koji su dobijeni na odraslima nikako se ne mogu primjeniti na djecu i zbog toga je bilo porebno sprovesti čitav niz studija koje su bile fokusirane kako na bezbjednost a nakon toga na učinkovitost vakcina", rekao je Begić

14367 pregleda 11 komentar(a)
Begić, Foto: Printscreen YouTube
Begić, Foto: Printscreen YouTube

Među svim podacima od 30. decembra 2019. zaključno sa 1. novembrom 2021. obolijevanje djece do 11 godina je na učešću od oko dva odsto, a učešće u umiranju djece istog uzrasta je za sada 0,01 odsto i ukupno u svijetu je registrovano 1.760 smrtnih slučajeva kod djece izazvanih kovidom, rekao je viši konsultant UNICEF-a za zdravlje doktor Senad Begić.

Begić je gostući u Bojama jutra kazao da svi podaci govore da su djeca i adolescenti pošteđeni težih kliničkih slika, što donekle može opravdavati jedan stav koji ne percipira vakcinaciju djece protiv koronavirusa kao jedan od prioriteta.

"SZO još uvijek nije izdala preporuku i dozvolu za upotrebu vakcine u vanrednim okolnostima za adolescente i djecu, ali su to uradile mnoge nezavisne agencije, među njima je i jedna od najstrožijih, američka FDA, a za njima i evropska EMA", objasnio je Begić.

Istakao je da se ove odluke donose na osnovu naučnih studija.

"Moramo znati da djeca nisu mali odrasli ljudi, tako da rezultati koji su dobijeni na odraslima nikako se ne mogu primjeniti na djecu i zbog toga je bilo porebno sprovesti čitav niz studija koje su bile fokusirane kako na bezbjednost a nakon toga na učinkovitost vakcina. FDA je svoju odluku donio na osnovu studije koja se radila u više država svijeta gdje je oko 4.700 djece bilo uključeno i gdje su rezultati ukazivali da ne postoji ništa u bezbjednosnom profilu što bi ukazivalo da postoje teže neželjene reakcije", naveo je Begić.

Bonus video: