Izgradnja javne garaže na Žabljaku nije završena ni nakon godinu i po

"Očigledna je korupcija, jer kad se vidi sav materijal i sve ovo kako izgleda, ne znamo gdje su te pare otišle. Neophodno je izgraditi parkirališta, ali ne na ovakav način", smatra Miloš Lazarević iz NVO Durmitorska inicijativa

4886 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Umjesto predviđena četiri mjeseca, izgradnja javne garaže na Žabljaku nije završena ni nakon godinu i po.

"Nakon završetka radova koje očekujemo do sljedeće ljetnje sezone biće izvršen tehnički prijem gdje će biti konstatovane sve eventualne nepravilnosti", kazao je predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević.

Njih do sada nema, tvrdi Vukićević navodeći da se radi o objektu projektovanom po svim standardima, koji se kao izuzetno važan, iz gradske kase finansira sa oko 800.000 eura.

"Funkcionalan u svakom pogledu. Predviđeno je da bude prizemlje, sprat i krovna ploča koja u određenim periodima može da služi i kao parking prostor. Saobraćajna komunikacija je riješena uzlaznim i silaznim spiralnim rampama", navodi Vukićević.

U Durmitorskoj inicijativi, međutim, na garaži već uočavaju brojne manjkavosti. Sporno im je prvo, što se nalazi u srcu varošice. Za saobraćajnice kojima se do nje stiže kažu da su strme i nepristupačne.

Primjećuju i da su nadzemni objekti za parkiranje u planinskim centrima odavno prevaziđeni. Uz sve to, tvrde da se objekat radi nekvalitetno i da će građanima i turistima služiti samo polovinu godine.

"Otvori koji nijesu zatvoreni, snijeg i led koji su se formirali unutra čine ga nemogućim za upotrebu u toku zime. Vide se i pukotine na stubovima i nosećim gredama koje nijesu ni sanirane", ističe iz NVO Durmitorska inicijativa Miloš Lazarević.

Predsjednik Opštine navodi da se "apsolutno ne radi ni o urušavanju ni o prokapavanju", već da se radi o čisto građevinski projektovanom rješenju, gdje se radi o tzv. diletaciji gdje su te dvije ploče sastavljene i moraju da imaju neki luft.

Vukićević naglašava da će procjepi biti korigovani, ali iz estetskih razloga, dok Lazarević kaže da je već svima jasno da ovako urađen objekat ne može koštati skoro milion eura.

"Očigledna je korupcija, jer kad se vidi sav materijal i sve ovo kako izgleda, ne znamo gdje su te pare otišle. Neophodno je izgraditi parkirališta, ali ne na ovakav način", smatra Lazarević.

Zato iz ove NVO apeluju da se uz konsultovanje struke hitno izvrši prenamjena. Sa druge strane, prvi čovjek Opštine uvjerava građane da će 130 parkirališta na ovom mjestu trajno riješiti problem sa saobraćajnim gužvama u gradu podno Durmitora.

Bonus video: