Krnjević: Kovid može uticati na štitastu žlijezdu, ključno otkrivanje oboljenja na vrijeme

Krnjević navodi da, iako je najizraženiji, koronavirus nije isključivo respiratorni problem i iz tog razloga je ključno pratiti zdravstveno stanje nakon infekcije koronavirusom

5983 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Svim hospitalizovanim kovid pacijentima se radi adekvatan pregled hormona štitaste žlijezde, a pacijenti koji nemaju prethodna oboljenja uglavnom neće imati ozbiljniju kliničku sliku.

To je gostujući u Bojama Jutra na Televiziji Vijesti poručio Đorđije Krnjević, direktor interne klinike Kliničkog Centra Crne Gore.

Krnjević je govorio o postkovid sindromu i njegovom uticaju na štitastu žlijezdu navodeći da, poput ostalih virusnih infekcija, kovid može imati uticaj u zavisnosti od prethodnog stanja hormona.

Poručio je da koronavirus može oslabiti rad štitaste žlijezde u pogledu lučenja hormona tiroksina i trijodtironina, te da se ozbiljnije kliničke slike sprječavaju obaveznim pregledima kako bi se potencijalno pronašli dotad neotkriveni poremećaji.

Na pitanje koju vakcinu mogu primiti pacijenti sa endokrinološkim oboljenjima, Krnjević je odgovorio da je svaka vakcina dostupna u Crnoj Gori odgovarajući ako je pacijent pod adekvatnom terapijom.

Krnjević navodi da, iako je najizraženiji, koronavirus nije isključivo respiratorni problem i iz tog razloga je ključno pratiti zdravstveno stanje nakon infekcije koronavirusom.

Poručio je da skoro svi hospitalizovani pacijenti inficirani koronavirusom iskuse postkovid sindrom.

Krnjević je apelovao na sve građane da se vakcinišu, poštuju epidemiološke mjere i nose masku. Pozvao je da se građani tokom predstojećih praznika okupljaju u što manjem broju u zatvorenom prostoru.

Bonus video: