Poslanici će glasati o smjeni ministara: Iako interpelacije dobiju podršku 41 poslanika, ne moraju biti smijenjeni

"Nama su potrebni zakon o Vladi i zakon o Skupštini koji bi jasno precizirali šta se dešava dalje u ovim situacijama, jer čim vi imate nedefinisanu situaciju imate u suštini premijeru odnosno vladi na volju kako će se odnositi prema toj inicijativi", rekao je Perić

29786 pregleda 64 reakcija 26 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Poslanici će se naredne sedmice izjašnjavati i o zahtjevima za smjenu tri ministra – vanjskih poslova, Đorđa Radulovića, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Stijovića, te ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić.

Interpelacije je pokrenula opozicija, a završena je rasprava o radu ministara Radulovića i Stijovića.

Iako se o radu resora Vesne Bratić nije raspravljalo jer se nije ni pojavila u plenumu kada je ta Interpelacija bila na dnevnom redu, zahtjev za njenim razrješenjem trebalo bi da dobije većinu jer je, uz opozicione poslanike, glasanje za smjenu najavio i vladajuća Socijalistička narodna partija (SNP) koja je kivna na ministarku zbog ranije smjene Vasilija Laloševića sa mjesta prvog čovjeka Uprave za sport i mlade.

U međuvremenu je i Demokratska narodna partija (DNP) Milana Kneževića najavila da će glasati za smjenu sva tri ministra, revoltirana smjenom njihove Jelene Kljajević sa mjesta direktorke Nacionalnih parkova.

Ipak, to što će Skupština eventualno pozvati Vladu da razriješi nekog ministra, ne znači da će on biti i smijenjen.

U Ustavu samo piše da interpelaciju može podnijeti trećina poslanika, da se pretresa određena politika vlade i da Vlada treba da odgovori na podnesenu interpelaciju 30 dana od dostavljanja.

"U onom trenutku kada bi neka interpelacija potencijalno i dobila podršku 41 ili više poslanika, ona ne bi nužno morala da proizvodi bilo kakve druge posljedice, niti bi to značilo pad Vlade, niti smjenu bilo kog ministra”, kazao je politički analitičar Srđan Perić.

Perić, međutim, objašnjava i šta bi trebalo da bude logičan odgovor Vlade, ako većina zatraži smjenu nekog ministra.

"Negdje bi obavezivala Vladu da se aktivnije odnosno suštinskije postavi pred njom i moglo bi da znači i prvi signal da Vlada nema povjerenje u parlamentu, ali to bi bio signal, ništa više od toga. Nama su potrebni zakon o Vladi i zakon o Skupštini koji bi jasno precizirali šta se dešava dalje u ovim situacijama, jer čim vi imate nedefinisanu situaciju imate u suštini premijeru odnosno vladi na volju kako će se odnositi prema toj inicijativi.”

Ranije interpelacije nijesu ni dolazile na dnevni red parlamenta.

U oktobru 2019., tada opozicioni Demokratski front, podnio je Interpelaciju o radu tadašnjeg ministra pravde Zorana Pažina zbog stanja u pravosuđu a u novembru te godine SDP je tražio smjenu tadašnjeg ministra zdravlja Kenana Hrapovića ali se ni o tom predlogu nije raspravljalo.

Bonus video: