Borba protiv digitalnog nasilja: 84 odsto srednjoškolaca izloženo riziku na internetu

Nasilje na internetu se može prijaviti policiji, a u protekle dvije godine je 176 započetih predmeta, a od toga je 38 podnijetih krivičnih prijava sa elementima digitalnog nasilja

5724 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Svaki treći srednjoškolac doživio je digitalno nasilje, dok je čak 84 odsto njih izloženo riziku na internetu, a da toga nisu ni svjesni. To je pokazalo istraživanje UNICEF-a. Zbog toga su Internacionalna policijska asocijacija i Uprava policije organizovali niz predavanja u Bijelom Polju na temu bezbjednosti djece na internetu. Upozoravaju da jedna od posljedica može biti čak i samoubistvo.

Nedavno je jedna od poznatih mladih jutjuberki izvršila samoubistvo u Srbiji a ranije je bila žrtva digitalnog nasilja. To se može se desiti i u Crnoj Gori, svjesni su u Internacionalnoj policijskoj asocijaciji i Upravi policije zbog čega su organizovali niz predavanja u Bijelom Polju na temu digitalnog nasilja.

"Istraživanja Unicefa su pokazala da je svaki treći srednjoškolac je iskusio neki oblik sajber nasilja a čak 84 procenta je sebe u nekom trenutku izložilo nasilju na internetu", kazao je Bojan Jušković iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Posljedice mogu da variraju i traju dugo. Jedan od težih oblika digitalnog nasilja je seksting.

"Sama reč je kombinacija reči „sex“ i „tekst“. Tako da je sexting ustvari slanje seksualnih poruka. Poruke mogu sadržati riječi ili fotografije", objašnjava Jušković.

Prema Krivičnom zakonu ko djetetu učini dostupnim ili mu putem informaciono komunikacionih tehnologija prikaže pornografski sadržaj - kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

Nasilje na internetu se može prijaviti policiji, a u protekle dvije godine je 176 započetih predmeta, a od toga je 38 podnijetih krivičnih prijava sa elementima digitalnog nasilja.

Mladima zato savjetuje da štite svoje šifre, ne odaju previše informacija, prilagode podešavanja privatnosti i kontrolišu komentare.

Bonus video: