Skupština poslala inicijativu: Ustavni sud da utvrdi da li je Đukanović povrijedio Ustav tokom dešavanja na Cetinju

Ako se sudije saglase da je Đukanović povrijedio Ustav, Skupština ima mogućnost da ga razriješi. U slučaju negativnog odgovora, time se stavlja tačka na ovaj slučaj

22546 pregleda 184 reakcija 7 komentar(a)
Đukanović na Cetinju, Foto: Boris Pejović
Đukanović na Cetinju, Foto: Boris Pejović

Da je sve išlo po planu, Ustavni sud bi najkasnije do 7. januara dao odgovor Skupštini i građanima - da li je predsjednik države Milo Đukanović svojim izjavama u vezi ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju - povrijedio Ustav, nakon čega bi mogao da bude razriješen.

Međutim, za to je bilo potrebno da Skupština svoj predlog dostavi sudu, što nije učinila ni nakon mjesec dana.

Nakon što je Televizija Vijesti početkom sedmice uputila pitanja Skupštini o ovome, stigao je odgovor ali iz Ustavnog suda.

"Obavještavamo Vas da je Skupština Crne Gore, 22. decembra 2021. godine, oko 13 časova, Ustavnom sudu podnijela predlog za utvrđivanje da li je Predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav", navodi se u odgovoru Ustavnog suda.

Iz Skupštine su odgovorili da je problem sa kašnjenjem nastao jer podnosilac inicijative, SNP, nije dostavio dokaze, na osnovu kojih je Skupština i utvrdila predlog.

Bez tih dokaza Skupština nije mogla da dostavi predlog Ustavnom sudu, jer bi ga odbacio kao neuredan.

"Na nekoliko podsjećanja i poziva Ustavnog odbora da dostavi dokaze, podnosilac Predloga je kompletirao dokaze i dostavio ih Ustavnom odboru tek 21. decembra 2021. godine. Odmah sjutradan, bez odlaganja, 22. decembra 2021. godine, Skupština Crne Gore je predala Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je Predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav Ustavnom sudu Crne Gore", saopšteno je iz Skupštine.

Sada Ustavni sud ima obavezu da najkasnije do 6. februara donese odluku.

Ako se sudije saglase da je Đukanović povrijedio Ustav, Skupština ima mogućnost da ga razriješi. U slučaju negativnog odgovora, time se stavlja tačka na ovaj slučaj.

Bonus video: