Vračar: Sigurno neće biti povećanja cijena električne energije u 2022.

Gosti u studiju Miro Vračar - finansijski direktor EPCG, Dejan Mijović - ekonomski analitičar i manjinski akcionar EPCG i Momir Škopelja - konsultant za energetiku

32845 pregleda 9 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 28.12.2021. 21:56h
Završeno
21:51h

"Trebalo bi da se naprave dugoročniji scenariji razvoja energetskog sektora, ne samo da se nabrajaju poželjni, planirani projekti....", naveo je Škopelja.

21:48h

"EPCG je dobila šansu da nestankom aluminijske industrije ostvari dobre, pozitivne rezultate u dužem periodu. Vidim i velike rizike. Ukoliko sadašnji menadžment i uprava insistiraju na nekim projektima koji nijesu isplativi, ukoliko se bude išlo na masovna zapošljavanja, mislim da bi država, odnosno Vlada, trebala da povede ozbiljan dijalog sa upravom i menadžentom i raspravi ta pitanja. EPCG je suviše važno preduzeće", kazao je Mijović

21:44h

Vračar je kazao da bi EPCG kao grupa "ove godine trebala da posluje sa pozitivnim rezultatom".

21:25h

"Zapošljavati ljude unaprijed, a nemati potrebe za tim je neshvatljivo", rekao je Mijović. 

Dejan Mijović
foto: Dušan Cicmil
21:18h

Vračar je kazao da u EPCG 30. novembra ove godine radi 45 osoba više nego na isti datum prošle godine.

"Sigurno ćemo i dalje primati i još veći broj ljudi. Planiramo da primimo još 300 do 400 ljudi na novim projektima", rekao je Vračar.

20:43h

"Građani ne treba da brinu za cijenu električne energije. Za sada sigurno neće biti povećanja cijena električne energije", rekao je Vračar.

On je najavio da u 2022. godini neće biti poskupljenja električne energije za građane.

Vračar
Vračarfoto: Dušan Cicmil

On je kazao da je KAP smanjio potrošnju za 10 puta.

"Već smo na pragu potpisivanja novog snabdijevačkog ugovora (KAP) pod postojećim cijemana", rekao je Vračar.

20:27h

"Sa zatvaranjem KAP-a oslobađa se ogromna količina energije. EPCG će biti u poziciji da zarađuje desetine možda i stotine miliona eura, da ima viškove i profit", rekao je Mijović. 

20:21h

Mijović je kazao da Termoelektrana Pljevlja "praktično radi ilegalno".

"Ona krši direktive Evropske unije. Nije potrebno da sada ulažemo u rekonstrukciju 70 miliona eura, pa da i dalje budemo u prekršaju", rekao je Mijović.

20:19h

"Crna Gora od objekata veće snage ima samo tri - dvije hidroelektrane i jednu termoelektranu. Ispad bilo kojeg postrojenja značio bi smanjenje proizvodnih kapacite i brojne probleme", kazao je Škopelja.

Momir Škopelja
foto: Dušan Cicmil
20:16h

Vračar je kazao da se kasni sa ekološkom rekonstrukcijom Termoelektrane, ali da je ona pouzdan proizvođač električne energije.

20:10h

Globalna kretanja cijena struje će potrajati i neće se brzo stabilizovati. Ove cijene koje su sada će se stabilizovati na nižem nivou, ali će i one biti više nego ranije upravo zbog deficita, ocijenio je Mijović. 

Dodao je da se "ne treba plašiti da će Crna Gora ostati bez električne energije".

"Pod uslovom da postojeći kapaciteti, prije svega mislim na Termoelektranu, će raditi", rekao je Mijović.

20:10h

Energetska kriza je globalnog karaktera i na nju utiču globalni igrači, kazao je Vračar.

"Rastuće cijene električne energije podsjećaju na to koliko je Evropa zavisna od fosilnih goriva i da se što prije mora okrenuti prelasku na obnovljive izvore energije", naveo je Vračar.

Reflektor
foto: Dušan Cicmil

Dodao je da je EPCG u momentima nepredvidivog rasta na tržištu "žilava kompanija iako je godinama bila zapostavljana".

"Bez obzira na krizu EPCG je zadržala postojeće cijene, a za to je zaslužno osmišljeno rukovođenje i upravljanje akumulacijama i ugovorenim količinama električne energije na vrijeme", rekao je Vračar

20:03h

U emisuju Reflektor zbog zdravstvenih problema nije došao Vladimir Čađenović, a zbog smrtnog slučaja u porodici Nikola Rovčanin.

19:59h

Gosti u studiju Nikola Rovčanin - izvršni direktor EPCG, Vladimir Čađenović - izvršni direktor CEDIS-a, Dejan Mijović - ekonomski analitičar i manjinski akcionar EPCG i Momir Škopelja - konsultant za energetiku.

Bonus video: