Mještani Donjeg Grblja protiv produženja koncesije za Carevića: Incident u kojem je učestvovao vozač bagera Carinvesta

"Molimo predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića da usliši naše molbe i ne dozvoli dalju devastaciju ovog prostora"

12280 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Mještani Višnjeve i Krimovice u Donjem Grblju blokirali su na 15 minuta lokalni put, protestujući protiv produženja koncesije za kamenolom Platac, kompanije Carinvest, predsjednika Opštine Budva Marka Carevića.

“Iz razloga što kamenolom, asfaltna baza i deponija pričinjavaju štetu našim životima i životima naše djece. Molimo predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića da usliši naše molbe i ne dozvoli dalju devastaciju ovog prostora. U isto vrijeme kritikujemo akte ministra Mladena Bojanića koji na ovaj način podržava ono što je radila prethodna vlast“, kazao je Vojin Bojković, mještanin Donjeg Grblja.

MANS je optužio Ministarstvo kapitalnih investicija da namješta privatnoj kompaniji Carevića dobijanje tridesetogodišnje koncesije za eksploataciju kamena suprotno zakonu, što iz Bojanićevog resora odbacuju i tvrde da je procedura zakonita i bez protežiranja bilo koga. Mještani poručuju da ne žele kamenolom ma čiji on bio i traže da Vlada povuče sva dokumenta i omogući razvoj etno sela i gazdinstava na 10 kilometara od Budve.

,,Sad je to 100 hiljada kvadrata plus 360 hiljada kvadrata, znači pola miliona kvadrata bi trebalo da se pretvori u prah I pepeo na 52 metra od privatnih posjeda, to je jedna situacija koja je neprihvatljiva. Ova nepravda koja traje 15 godina se može jednim aktom promijeniti. Nepravda može da dovede čovjeka do zida“, kazao je Zoran Pima mještanin Donjeg Grblja.

Da je zbog Carevićevog kamenoloma uzavrela atmosfera u Donjem Grblju pokazuje i današnji incident u kom su učestvovali vozač bagera firme Carinvest i jedan od mještana koji je prisustvovao protestu.

Iako je to bilo planirano, Vlada na prošloj sjednici nije odlučivala o Predlogu koncesionog akta Ministarstva kapitalnih investicija. Carinvest gazduje kamenolomom prethodnih 15 godina a dozvolu za eksploataciju kamena imaju do 31. decembra zbog čega su I tražili produženje ugovora.

Bonus video: