Abazović: Đukanović odlazi, to će biti velika, pozitivna stvar za Crnu Goru

Gost emisije Načisto bio je potpredsjednik Vlade Crne Gore

84115 pregleda 132 reakcija 117 komentar(a)
Abazović, Foto: TV Vijesti
Abazović, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 30.12.2021. 22:15h
Završeno
21:56h

"Ubjeđujem građane da nema nikakvog razloga za neku veću brigu i da će se ova situacija razriješitit i da će se razriješiti na povoljan način za građane i za Crnu Goru", rekao je Abazović.

Uvjeren je da će se politička kriza riješiti i da će se "tačke koje su se prepoznale kao sporne realizuju na način koji je koristan za građane".

"Najavljujem dobre vijesti za građane Crne Gore", poručio je Abazović.

21:51h

Abazović je kazao da je zadovoljan sa svim kolegama u Vladi, dodajući da je od starta podržavao projekat "Evropa sad".

21:49h

"Čestitam Spajiću što je povukao hrabar potez. Volim takve ljude i takav pristup poslu. Moramo i malo da ponesemo rizika. Ako svi pričamo o reformama, a ne dešavaju se, a neko ih ponudi onda želimo da to iskritikujemo. Ja sam to odmah podržao...", rekao je Abazović

Dodao je da ima korektnu saradnju sa ministrima Milojkom Spajićem i Jakovom Milatovićem.

21:45h

Upitan da li bi "crna lista SAD" ubrzala reforomski proces i u DPS i u DF-u, odgovorio je:

"Naravno. Čemu bi to drugo i služilo", kazao je Abazović. 

21:41h

Potpredsjednik Vlade je rekao i da mu je "daleka ideja da ova Vlada nastavi da radi u drugom sastavu".

"Postoji mogućnost da ova Vlada nastavi, da idemo na nove izbore ili da se traži neki model u manjinskoj vladi. Rekonstrukcija više nema utemeljenja", naveo je Abazović.

Dodao je i da u eventualnoj manjinskoj vladi nema mjesta za Demokratski front i DPS.

21:33h

"Kada bi se išlo prema konceptu manjinske vlade, prvo bi morali da je dobro osmislimo i bila bi ponuđena svim poslanicima u Skupštini Crne Gore. Kada bi je osmislili, osmislili bi je tako da u njoj ne bude niko za koga bi moglo da se zamjeri na jednu ili drugu stranu. O tome se ne razmišlja intenzivno. Imala je ova Vlada i veće krize nego što je ova...", kazao je Abazović.

21:28h

Abazović je kazao da "se URA ne boji novih izbora".

"Samo izbori podrazumijevaju jednu stvar - da ćemo da izgubimo šest ili osam mjeseci i bavićemo se kampanjom, a ne državnim problemima... Druga opcija je da Vlada nastavi u postojećem sastavu, treća opcija da napravimo manjinsku vladu..."

21:16h

"Što se mene tiče, Đukanović odlazi. Odlazi li on u prvom kvartalu 2022. ili u drugom kvartalu, on odlazi. To će biti velika, pozitivna stvar za Crnu Goru", rekao je Abazović.

Dodao je da je njegovo mišljenja da Đukanović više neće voditi DPS.

"To je moja percepcija... Nisam ušao u politiku da bih se borio protiv DPS-a, nego za dobro Crne Gore...", rekao je Abazović.

21:14h

Abazović je rekao da premijer formalno nema partiju "ali neformalno čini mi se da je ima ili da je stvara".

21:12h

Abazović je kazao da su potpisivanjem Memoranduma o saradnji sa manjinskim partijama pokušali da stvore antireferendumsku politiku.

"Neko želi da nas zadrži u podjelama i da Crna Gora bude na granici hoće li da prevlada jedna ili druga strana", kazao je Abazović.

21:10h

Abazović je kazao da su interpelacije tri ministra poraz.

"Bilo je juče lijepih stvari u parlamentu ali stvar sa tri interepelacije za mene je poraz, ako hoćete i moj lični. Premijer je rekao da neće da potpiše interpelacije, ali je za mene to značajan novi politički momenat. Tri interpelacije došle i parlament i ja pred tim ne mogu da zatvaram oči. Možda sam i ja jedan od onih koji nemaju podršku u parlamentu. Ako ne postoji 41 poslanik koji želi da budem potpredsjednik Vlade, onda ja ne treba da budem potpredsjednik Vlade", kazao je Abazović.

Dodao je da za njega Vlada nije odsvirala svoje.

"Ali svi trebalo da se zapitamo nakon izglasavanja interpelacije da li imamo podršku", rekao je Abazović.

21:07h

Abazović je poručio da se politička kriza mora riješiti i da se mora napraviti stabilna većina i da se vidi status aktuelne Vlade.

"Moje je, kao političara i kao lidera jedne od partija većina je da napravi pozitivan pritisak na javnost za neke važne stvari za Crnu Goru. Rekao sam da ako se ne usvoji budžet ova vlast je pala. Kada je riječ o stvaranju političke klime koja može da vodi u stabilnost, rekli smo poslije 30. avgusta da želimo da pravimo ekspertsku vladu. Sada ne možete da uđete nigdje na društene mreže od tolikih slikovnica - na predlog ovog usvojeno ovo, na predlog onog usvojeno ovo, gospodo sada ta ekspertska Vlada isporučuje neke rezultate. Je li to ona Vlada što  ste je kritikovali ili nakon Cetinja da je srušiti", rekao je Abazović.

21:04h

Kazao je da "glupost da se u Dubaiju sastao sa Đukanovićem".

"Nijesam mu mogao ni prenijeti koronu. Priča da smo se sretali su gluposti. Susretao sam se kada je bilo pitanje oko ambasadora i još jednom kada se mijenjao zakon o državnom tužilaštvu i nemam nikakav problem da se ponovo sretnem sa gospodinom Đukanovićem", rekao je Abazović.

Dodao je da ako treba da sjedne sa Đukanovićem oko državnih stvari "ja sam tu". 

"Mnogi su govorili da će 13. decembra pasti vlast, znao sam da se neće desiti i nije se desilo"

20:54h

Upitan da li ima svijest da u politici nema besplatnog ručka, shodno njegovom putu u Dubai koji mu je platio vlasnik Porto Montenegra, Abazović je kazao "da ne dijeli taj stav".

"Mislim da je taj ručak i ta formula, plaćena i da je plaćena u korist građana Crne Gore. Jedan od vlasnika Porto Montenegra je nekoliko puta želio da se sastane sa čelnicima Vlade. Rekao sam nekoliko puta da sam raspoložen da se vidim. Nakon što sam dva puta odbio termine za zvaničnu posjetu, jednom zbog Cetinja drugi put zbog druge stvari, rekao sam da ću nakon lokalnih izbora pokušati da izdvojim vrijeme. Otišao sam, bio na radnom ručku. Ako je tu napravljen prekršaj srpeman sam i da platim kaznu ako to Agencija za sprečavanje korupcije utvrdi", rekao je Abazović.

20:47h

Upitan kako je glasao za informaciju kojom se daje mogućnost eksploatacije kamena Careviću, potpredsjednik Vlade je odgovorio:

"Ona nije (informacija) usvojena i neće dobiti mogućnost da eksploatiše kamen", rekao je Abazović.

20:44h

Upitan šta misli o tome da ministri idu na okupirano državno zemljište koje je imanje predsjednika Opštine Budve Marka Carevića i maze koze, Abazović je odgovorio:

"Zašto mislite da su ljudi nedodirljivi", upitao je Abazović.

20:41h

"Kada sam pričao i Bemaxu rekao sam i tvrdim da su Bemax i ostale firme i fizička lica krali šljunak iz Morače. Postoji problem oko kvalifikovanja krivičnog djela. Tužilaštvo im je na teret stavilo jedno drugo krivično djelo. Uz punu odgovornost mislim da treba da odgavaraju za krivično djelo koje se odnosi na uništavanje životne sredine", rekao je Abazović.

20:37h

Abazović je kazao da "misli da je ovaj Tužilački savjet dobar".

20:32h

Na pitanje da li očekujete da će Tužilački savjet odmah problematizovati ulogu glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, Abazović je odgovorio:

"Sve osim, toga bi za mene bilo veliko iznenađenje..."

Kazao je da je zadovoljan izborom članova Tužilačkog savjeta.

"Ne možemo da dozvolimo više da Tužilački savjet daje tužiocima najviše ocjene, a da je tužilaštvo katastrofalno", rekao je Abazović.

20:31h

Ovoj zemlji su trebale promjene. Mislim da svi koji su bili za njih da bi i sjutra bili za istu vrstu promjena..., ocijenio je Abazović

Bonus video: