Ruine čekaju Vladu i investicije: Ugovor sa Brkovićem još nije raskinut, bivši radnici neisplaćeni

Hoteli na atraktivnim lokacijama u Herceg Novom koje je Brković kupio 2007. danas su ruine, a investicije od 360 miliona eura na koje se obavezao, ostale su mrtvo slovo na papiru

34226 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Brković i Đukanović, Foto: TV Vijesti
Brković i Đukanović, Foto: TV Vijesti

Od smjene trodecenijske DPS vlasti 30. avgusta 2020, lisice na ruke dva puta su stavljane Draganu Brkoviću, kumu predsjednika države i lidera DPS-a Mila Đukanovića. Hapšen je zbog malverzacija tokom privatizacije nekadašnjeg državnog Hotelsko-turističko preduzeća “Boka”. Prvi put 5. februara prošle godine, zbog sumnje da je za oko 50 miliona eura oštetio državu nepoštovanjem ugovora o kupoprodaji Boke, a drugi put 27. avgusta, kada su uhapšeni i zadržani i Brkovićevi sinovi Bojan i Boris, kao i direktor Vektra Boke Milić Popović, zbog sumnje da su zloupotrijebili ovlašćenja u privredi i oprali više miliona eura upravljajući tim preduzećem.

Iz Istražnog zatvora pušteni su 22. oktobra prošle godine, a dokle se stiglo sa istragom, Televiziji Vijesti nije odgovoreno iz Specijalnog tužilaštva.

"Navedeni predmet nalazi se u fazi istrage, a više informacija i podataka nije moguće saopštiti radi zaštite interesa postupka", naveli su iz SDT-a.

Kako je nekrunisani crnogorski kralj stečaja sprovodio investicioni plan na koji se obavezao prije 15 godina, kada je HTP Boku kupio za nešto više od 22 miliona eura, odnosno za gotovo 50 miliona manje nego što je bio procijenjen akcionarski kapital tog turističkog kompleksa, možda najbolje pokazuje današnji izgled nekada poznatih novskih hotela.

Brković je jedan od hercegnovskih hotela privatizovao 2007. godine i najavio ulaganja od 360 miliona eura.

Sam predsjednik Đukanović je još prije 10 godina Novljanima uoči lokalnih izbora obećavao zamjenu za Brkovića, ukoliko ne bude investirao u hotelsko-turističko preduzeće, onako kako se obavezao.

"Ostaće većinski vlasnik, ostaće partner u Boki na zadovoljstvo svih nas, ako bude u stanju da uloži još novca mimo onih tridesetak miliona koje je već uložio. Ako to ne bude, nema nikakve sumnje, biće promijenjen, dovešćemo drugog investitora", rekao je Đukanović 12. marta 2012.

Predsjednik Opštine Stevan Katić kaže da su posljednjih godina uzalud mnogo puta tražili da država preispita privatizaciju Boke jer, kako tvrdi, Brković nije poštovao nijednu tačku ugovora.

"Skoro nekih 10 godina od kad su se stekli uslovi za raskid tog ugovora, neko je svjesno činio štetu i nije želio da raskine taj ugovor i produžavala se ta agonija i taj status i danas imamo situaciju kakvu imamo, da su ti objekti iz godine u godinu u sve gorem stanju", navodi Katić.

Tvrdi i da je ovim povodom nekoliko puta razgovarao sa ministrom ekonomskog razvoja Jakovom Milatovićem i prenio mu stav lokalne uprave.

"Ja pozivam Savjet za privatizaciju da se raskine taj ugovor i da država uđe ponovo u proces izbora novog strateškog partnera, a sve ostale stvari koje ima sa dosadašnjim, da vode u sudskom postupku, oko namirivanja tih obaveza. Vlasnik Vektre je prodao veći dio objekata onih koji nisu bili hoteli, što znači da je on od ukupnog iznosa koji je dao prilikom privatizacije HTP Boka naplatio uglavnom taj veći dio, tako da država tu neće biti na gubitku", dodaje Katić.

Oni koji su već deset godina na gubitku su bivši radnici Boke. Njih više od 200 sa ulice traži zarađeno.

"Prvo porezi i dopronosi, to su djelovi zarada, sledeće je naše lične zarade koje nisu isplaćene i otpremnine koje su dobili svi radnici u Crnoj Gori. Ovi koji idu u penziju dobijaju neke simbolične naknade, 130, 140 eura, neki 180, ali svi su uskraćeni sigurno za jednu trećinu", rekao je predstavnik bivših radnika HTP Boka Đorđe Rajak.

Bivši radnici Brkovića optužuju da je krčmio imovinu i dok je Vektra Boka bila u stečaju i sada kada sprovodi plan reorgaizacije, u kome su njihova potraživanja u trećem isplatnom redu.

"Neko im je dozvolio da oni rade nezakonito. Taj neko ko im je dozvolio, da odgovora. Da li je to predsjednik Privrednog suda, da li je to tužilaštvo, da li je PU, ali neko jeste. Molim sve institucije, PU, Tužilaštvo, pravosuđe i Vladu, da se jednom uključe i da se stane ovim ljudima na put, da se ne krčmi imovina, da se uvede stečaj", dodaje Rajak.

Prvi čovjek grada pod Orjenom uvjerava da u njegov kabinet često dolaze investitori zainteresovani za zapuštene hotele i ostale ugostiteljske objekte Boke kojima su se nekad ponosili Herceg Novi, Crna Gora i bivša Jugoslavija, a koji su danas pravo zastiđe.

Bonus video: