Vakcinisano dvije trećine zaposlenih u javnoj upravi, ne razmišlja se o obaveznoj vakcinaciji za zdravstvene radnike

Nema prostora za opuštanje iako je omikron soj slabiji od ranijih, kazala je ministarka zdravlja

32704 pregleda 167 reakcija 58 komentar(a)
Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, Foto: TV Vijesti
Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, Foto: TV Vijesti

U javnoj upravi je 67 odsto zaposlenih vakcinisano protiv kovida, a nadležni ne razmišljaju o uvođenju obavezne vakcinacije za zdravstvene radnike, poručila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Ona je u intervjuu Televiziji Vijesti kazala da nema prostora za opuštanje iako je omikron soj slabiji od ranijih i nada se da ćemo narednu godinu dočekati bez epidemije.

Ministarka je upitana i da prokomentariše to što je Vladin savjet za borbu protiv koronavirusa opet odbio zahtjev struke da se uvedu strože mjere i potpuno zatvore ugostiteljski objekti do 12. januara.

“Svi članovi Vlade glasaju. Svi imaju svoj stav, svako gleda iz svog ugla, moj ugao je uvijek fokusiran na zdravlje i ja tog svog stava ne odustajem. Međutim, ovaj problem traje jako dugo i moramo prihvatiti i to da i druge Vlade u regionu i svijetu na sličan način donose mjere i odlučuju zajednički.”

Kako ćete tokom Bozićnih praznika kontrolisati okupljanje ljudi u vjerskim objektima? I šta uopste znači kontrola kovid potvrde, ako se vjernici pričešćuju iz jedne kašičice?

“To ne treba mene da pitate, zato što sam ja onaj ko donosi mjere i mjere su definisane. Tačno se zna da na 10 kvadratnih metara može biti jedan vjernik, da je neophodno da posjeduje kovid potvrdu. Mi smo te mjere jasno definisali dakle to nisu pitanja za mene, to jednostavno nije korektno pitati mene.”

Da li je strahujete da bi relativno brzo zbog naglog skoka broja zarazenih moglo doći do preopterećenosti bolnica, ili vjerujete da navodno oslabljeni, omikron soj neće dovesti do takve situacije? Vjerujete li da ćemo i narednu Novu čekati u uslovima epidemije i sa nekim mjerama?

“Tome se svi nadamo, ja najviše, ali korona nas je već više puta dosad opomenula da moramo da budemo veoma oprezni, jer je to izuzetno nepredvidiv virus.”

Iako je najavljivano, kovid potvrda još nije postala obavezna za zaposlene u javnoj upravi, ili makar u jednim njenom dijelu kao što su policija i inspekcija. Vjerujete li Vi da će do toga uopšte doći?

“U javnoj upravi je 67 posto vakcinisanih. U ovom trenutku ne mogu da se izjasnim u tom smislu da li će ili ne biti uvedena i kad, jer to ne zavisi od mene”.

Da li se razmišlja o uvođenju obavezne vakcinacije zdravstvenih radnika, kao u nekim evropskim zemljama?

“Iskreno, nismo razmišljali o uvođenju obavezne vakcinacije, vakcinacija je dobrovoljna i ja lično nisam pobornik uvođenja obavezne vakcinacije”.

U prošloj godini bilo je dosta žalbi pacijenata na zdravstvenu zaštitu u bolnici u Baru. Kakva je sad tamo situacija? Da li ste povećali broj specijalista u toj ustanovi, kojih i koliko?

“Ono što smo dosad uradili jeste da smo odeljenje interno, odeljenje ginekologije pojačali, radimo na pojačanju ortopedije i neonatologije.”

Je li konačno utvrđen razlog smrti porodilje Ajle Hot, koja se porodila u barskoj bolnici, a preminula dva dana kasnije u Kliničkom centru krajem oktobra?

“Komisija upravo ovih dana završava sa svojim izvještajem i očekujemo u narednim danima da će taj izvještaj eksterne komisije biti završen”.

Za šta će biti potrošen novac koji je putem donacija prikupilo nekadašnje Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti? Koliko tog novca ima? Jeste li ga namijenili za neku novu investiciju?

“Taj novac se i dalje nalazi na računu Generalnog sekretarijata Vlade i on je na sigurnom i o njegovoj direktnoj namjeni za šta će konkretno biti iskorišćen Valda još nije donijela odluku.”

Bonus video: