Samardžić: Tehnički neizvodljivo da poslodavac može obračunati zaradu ispod minimalnog iznosa, kazne enormne

Smatra da je iluzorno da zaposleni u malim preduzećima anonimno prijave poslodavca, na šta apeluju iz Unije slobodnih sindikata. Samardžić predlaže da poslodavac i zaposleni, ukoliko postoje problem razgovaraju

13404 pregleda 31 reakcija 24 komentar(a)
Foto: Vijesti
Foto: Vijesti

Nijedna zarada u Crnoj Gori ne smije biti manja od onoga koliko je propisano izmjenama i dopunama važećim zakonima, a poslodavac i zaposleni su dužni da se prilagode novim zakonskim rešenjima, kazao je advokat Nikola Samardžić gostujući u Bojama jutra.

On navodi da se dosta toga se mijenja u radno-pravnom angažmanu s obzirom na činjenicu da će morati da se vrši izmjena ugovora o radu, rješenja zaposlenja.

"Postoje zagarantovana prava radnika koja se odnose na iznos minimalne zarade, a s druge strane obavezu poslodavca da to zakonsko rešenje uvrsti u sami ugovor", kazao je.

Samardžić ističe da će se sva pravna zaštita koja je postojala do ovog programa i dalje primjenjivati.

Iz Unije slobodnih sindikata (USSCG) pozvali su radnike koji ne prime zaradu preko tekućeg računa da podnesu prijavu.

Međutim, Samardžić smatra da je iluzorno očekivati da se u firmi od nekoliko zaposlenih podnosi anonimna prijava.

"Ono što je možda najbolje rješenje je da o svakom pitanju poslodavac i zaposleni razgovaraju. Negativan rezultat takvih pojedinačnih pregovora može da donese dalekosežne posljedice".

Objašnjava da će biti tehnički neizvodljivo nakon donošenja ovih propisa da poslodavac može obračunati zaradu ispod minimalnog iznosa koji je zakon limitirao, te da je u takvoj situaciji nemoguće primati platu osim na način koji je zakon propisao.

"Nijedan poslodavac neće da rizikuje jer su enormne kazne propisane, težiće tome da ispoštuje zakonske odredbe."

Samardžil predlaže obraćanje inspekciji rada, pokrenutanje postupka mirnog rešenja spora pred Agencijom.

"Možete se obratiti sudu. Nažalost to je procedura koja u Crnoj Gori traje dugo i zna da utiče na radni angažman", navodi Samardžić.

Ukoliko poslodavac traži da mu se vraća određena suma novca na ruke treba se obratiti inspekciji rada, da bi ona sprovela ispitni postupak i utvrdila činjenice.

"Takav poslodavac rizikuje enormne novčane kazne."

Samardžić je istakao da se kod nas ugovor o djelu dosta široko tumači, nekad kao ugovor o radu na određeno vrijeme.

"Ugovor o djelu po svom karakteru je ugovor koji predviđa obavljanje tačno određenog posla u relativno kratkom vremenskom intervalu. Nažalost, kod nas se on u nekim situacijama poistovjećuje sa ugovorom o radu na određeno vrijeme, što aspolutno treba da budu dva različita pojma. Ali ukoliko postoji određeni vremenski interval u kome treba da se obavi određeni posao, svakako da taj iznos novčanih sredstava ne smije biti niži od ovoga koji je propisan Zakonom, ako se ugovor o djelu na taj način tumači".

Bonus video: