Trobonjača: Novi soj otkriven u Francuskoj, mogao bi izazvati težu bolest, vidjećemo hoće li se proširiti

Imunolog Zlatko Trobonjača ističe da je problem što, prema prvim informacijama, novi soj inficira i vakcinisane osobe

31001 pregleda 37 reakcija 16 komentar(a)
Trobonjača, Foto: TV Vijesti
Trobonjača, Foto: TV Vijesti

Novi soj koronavirusa B1.640 otkriven je u Francuskoj, ima već dvije varijante i čini se da se proširio u Veliku Britaniju, Italiju, možda i neke druge zemlje Evrope, kazao je imunolog Zlatko Trobonjača u Bojama jutra na TV Vijesti.

Ističe da je problem što, prema prvim informacijama, novi soj inficira i vakcinisane osobe i da izaziva nešto težu bolest.

"Vidjećemo hoće li se u većoj mjeri proširiti, kao što je slučaj sa omikronom, ili će nestati kao i mnogi drugi", rekao je Trobonjača

Kazao je da pojava nova varijanta virusa usložnjava trenutnu situaciju, izazvanu omikron sojem.

Očekuje da će se pojavljivati novi sojevi i da je zato neophodno biti oprezan sa prognozama o kraju pandemije. "Međutim, ono što će se dogoditi je da će naša društva akumulirati više imunosti, što preboljenjem bolesti, što vakcinacijom, a što njihovom kombinacijom, i što ćemo konačno dostići kolektivni imunitet koji će štititi i od budućih sojeva virusa", ističe Trobonjača.

Pojasnivši zašto je omikron soj značajno zarazniji od prethodnih varijanti, Trobonjača je podsjetio da taj soj ima veliki broj mutacija. "Puno više inficira respiratorni epitel, gdje se množi i zato se izbacuje u okolinu u većoj mjeri, zbog čega je infektivniji kao virus."

Omikron soj može izbjegavati i imunitet postignut vakcinacijom. "Osobe vakcinisane sa dvije doze Fajzera zaštićene su oko 30 odsto, a one koje su primile 'buster' dozu 75 odsto", dodao je.

To što je osoba preboljela jedan soj, ne znači da se neće inficirati nekom novom varijantom, a jedan od razloga ponovne infekcije je i protok vremena, pojasnio je Trobonjača.

Osobe koje su ranije preležale koronavirus ili su vakcinisane najvjerovatnije neće razviti teži oblik bolesti nakon kontakta sa omikron sojem. "To je ono kako nas vakcina štiti", ističe on.

Kazao je da nema nuspojava od četvrte doze vakcine, ali je pitanje njene funkcionalnosti, s obzirom na pojavu novih sojeva, i da će se morati proizvoditi nove, prilagođene vakcine. "Moraće se ići tim putem jer se virus mijenja", rekao je Trobonjača.

Bonus video: