Gužve ispred Kovid centra na Starom aerodromu, za dan obavili 400 pregleda

"U ambulanti je pet, šest puta više ljekara u odnosu na prije deset dana, zasad to funkcioniše zadovoljavajućom dinamikom", kazao je doktor Nemanja Petrović iz Doma zdravlja Podgorica

12986 pregleda 10 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Ispred Kovid centra na Starom aerodromu u Podgorici i jutros gužve, a zdravstveni sektor na primarnom nivou, prema riječima ljekara, trpi veliki pritisak.

Doktor Nemanja Petrović iz Doma zdravlja Podgorica kazao je u Bojama jutra na TV Vijesti rekao je da je povećan broj pozitivnih pacijenata ili onih koji sumnjaju da su zaraženi koronavirusom.

Dvadesetog decembra, kako je kazao, obavljeno je 160 pregleda, a tokom jučerašnjeg dana čak 400. Testiranja je na dnevnom nivou prije deset dana bilo do 230, a juče 900. Tokom prethodnog dana je bilo i 1.400 konsultacija preko dispečerskog centra na Starom aerodromu, za razliku od 300 na dnevnom nivou u ranijem periodu, a patronažne ekipe su juče obavile 68 pregleda, za razliku od prethodnog perioda, kada je obavljano do 30 pregleda.

U Kovid centru je reorganizovan rad i pojačane su višestruko ekipe koje obavljaju neophodne poslove.

"U ambulanti je pet, šest puta više ljekara u odnosu na prije deset dana, zasad to funkcioniše zadovoljavajućom dinamikom. Ako situacija uslovljavala da je broj potrebno povećati, tako ćemo vršiti i reorganizaciju", ističe Petrović.

Smatra da je Kovid centar na Starom aerodromu dovoljan i da nudi dosta povoljnosti pacijentima, jer je u pitanju centralizovan sistem. "Ne moraju da idu u više djelova grada, ponovo hronični pacijenti, ovako na jednom mjestu imaju pregled, terapiju, laboratorijsku i RTG dijagnostiku... Ako bude potrebe, kadrovski će se ojačati kapaciteti i uvjeren sam da će to biti dovoljno za funkcionisanje", dodao je.

Petrović je kazao da se, uprkos time što se naizgled čini da ima gužve, testiranje i pregledi brzo obavljaju.

"Insistiramo kod pacijenata da preglede, testiranje, laboratorijske analize dominantno obavljaju preko kol-centra Kovid centra Stari aerodrom. Tim putem, da se poštuje taj protokol, bilo bi mnogo manje gužve. Zakaže se pregled u ambulanti, pacijent dođe i nema čekanja i redova. Određeni broj pacijenata iz straha ili iz neznanja dolazi odmah po pozitivnom korona testu i prave gužve", rekao je on.

Bonus video: