Ilić: U Velikoj Britaniji preko 200 hiljada slučajeva dnevno, zdravstveni sistem pred kolapsom

U Velikoj Britaniji gotovo da nije bilo restrikcija za praznike. Džonson najavio masovno testiranje radnika, ali, Ilić tvrdi da je u Engleskoj nestašica testova

9748 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

U Velikoj Britaniji vlada prava kriza u zdravstvenom sektoru. U ovoj zemlji svakodnevno ima blizu ili preko 200 hiljada zaraženih, u Engleskoj je to svaki deseti, a u Londonu petnaesti stanovnik.

To je u javljanju iz Londona u Bojama jutra na TV Vijesti kazala novinarka Danica Ilić.

Ona je istakla da je ogroman pritisak na zdravstveni sistem koji već dvije godine na prvoj liniji borbe protiv kovida.

"Dobijamo vijesti iz sistema da se plaše da će doći do kolapsa, zahtijevaju za svoje zdravstvene radnike povlastice. Ne u smislu beneficija, već recimo da dobijaju ubrzani i besplatni pristup testovima, kojih u Engleskoj trenutno nema, nestašica je", objašnjava Ilić.

Navodi da zdravstveni radnici upozoravaju da može da dođe do kolapsa jer je veliki broj novozaraženih, veliki broj pacijenata u bolnici i veliki je broj zaraženih zdravstvenih radnika, te da nema ko da radi.

"U Velikoj Britaniji oko šest miliona ljudi čeka već dvije godine na operacije i zahvate koji nemaju veze sa pandemijom. Omikron je dominantan u Britaniji, prva je bila na udaru novog soja".

Mjere su ovog Božića dosta slobodnije u odnosu na prethodni, iako je tada bilo 66 hiljada novozaraženih u jednom danu, a sada ih je 200 hiljada.

"Boris Džonson se nalazi u jednom problemu, njegove najave i tvrdnje se posmatraju u drugačijem svijetlu jer se njemu drma fotelja zbog skandala vezanog za renoviranje njegovog stana i za članove njegovog kabineta koji su pravili žurke tokom strogih mjera... On najavljuje testiranje, a u Engleskoj nema testova. Oglušuje se o ono što zdravstveni sistem i radnici od njega zahtijevaju. Populistički se obraća", smatra Ilić.

Dodaje da se Engleska razlikuje od ostatka Britanije, jer su u drugim djelovima strože mjere.

"Imate obavezu da nosite maske u javnim prostorima i prevozu, ali što se tiče pabova, restorana, nikakve mjere nije pooštrio čak je najavio ublažavanje mjera za putnike. U neku ruku dolazi do olakšavanja restrikcija za one koji oće da putuju".

Proces vakcinacije je dobro organizivan, ali buster dozu primilo je samo oko 50 odsto stanovništva.

"Trenutno je preko 70 procenata primilo dvije doze vakcine. 50 procenata primilo je buster dozu. Veliko interesovanje vlada otkad su cifre krenule da skaču. Ima dovoljno vakcina, vakcinacije je organizovana dobro. Povećan je broj hospitalizovanih i umrlih , međutim u odnosu na broj zaraženih to nije neko povećanje", zaključila je Ilić.

Bonus video: