Vuksanović: Očekujemo da do kraja 2024. Plantaže počnu da posluju stabilno i izvršavaju sve obaveze

Vuksanović je u intervjuu TV Vijesti ustvrdio da su Plantaze oštećene prilikom vansudskog poravnanja oko propale fabrike briketa koju je trebalo da grade sa biznismenima Olegom Obradovićem I Miodragom Ivanovićem i da je to posao za Tužilaštvo

23684 pregleda 72 reakcija 26 komentar(a)
Foto: Vijesti
Foto: Vijesti

Iako se Plantaže trenutno nalaze na ivici finansijskog kolapsa, predsjednik Odbora direktora Nebojša Vuksanović očekuje da ta državna kompanija stane na noge u naredne dvije godine i počne da vraća dugove.

Vuksanović je u intervjuu TV Vijesti ustvrdio da su Plantaze oštećene prilikom vansudskog poravnanja oko propale fabrike briketa koju je trebalo da grade sa biznismenima Olegom Obradovićem I Miodragom Ivanovićem i da je to posao za Tužilaštvo.

Koliki je trenutni dug kompanije i kome najviše dugujete?

Dug iznosi otprilike 40 miliona eura, od čega je preko 23 miliona dug prema bankama, oko osam miliona eura dugujemo Poreskoj upravi, a nešto preko pet miliona našim dobavljačima.

Iz Vlade smo više puta čuli da je Plantažama potrebna hitna finansijska inekcija od najmanje 5 miliona eura. Pominjao se i model dokapitalizacije Plantaža, od strane Vlade. Da li je donesena konačna odluka kako će se prevazići finansijski kolaps kompanije?

U ovom trenutku nema konkretnih odluka. Ono što mi očekujemo je da do kraja 2024. godine, sprovodeći plan koji smo izložili prije svega kreditorima, kompanija počne da posluje stabilno i izvršava sve svoje obaveze. Konkretno da počne da vraća dugove, dospjele glavnice i kamate. Naravno, podrška vlade odnosno države će biti potrebno s obzirom na to da se jedan veliki dio potraživanja odnosi i na poreski dug tako da je reprogram poreskog duga nešto što ćemo definitivno morati da rješavamo s državom.

Govorilo se o tome da u postoji višak zaposlenih u administraciji Plantaža, a manjak radnika u vinogradima. Da li ste pravili novu sistematizaciju radnih mjesta - da li ćete smanjiti broj zaposlenih, u kom dijelu i za koliko?

Ta sistematizacija definitivno će pokazati da na određenim pozicijama postoji višak ljudi, ali, sa druge strane, biće i onih pozicija koje će u skladu sa novim planovima biti potrebno kadrovski osnažiti kompaniju.

Kakvim ocjenjujete poslovanje prethodne uprave kompanije? Kakvo ste stanje zatekli?

To je prosto nevjerovatno, dovesti kompaniju u ovakvo stanje, možda to najbolje govori o tome kako su radile prethodne uprave.

Da li je nova uprava Plantaža istraživala kako je došlo do sklapanja ugovora “Plantaža” pod rukovodstvom Verice Maraš sa kompanijom OMP Inženjering, a u vezi sa osnivanjem fabrike briketa? Da li postoje sumnje da je poravnanje u ovom slučaju bilo nepotrebno i da je bilo na štetu Plantaža?

Nanijeta je direktna šteta kompaniji Plantaže. Sve ukazuje da je kompanija Plantaže bila u jako povoljnoj poziciji da taj spor bude riješen u korist kompanije. Međutim, jednom jako čudnom odlukom kompanija je odlučila da odustane od sudskog procesa i sklopi vansudsko poravnanje i na taj način se odrekne potencijalne nadoknade štete koja je procijenjena na tri miliona eura od strane firme OMP Inženjering i da firmi plati negdje oko milion i 300 hiljada eura. Nesumnjivo je načinjena šteta. Sve nalaze koje budemo imali proslijedićemo nadležnom tužilaštvu...

Bonus video: