KANA traži da se stavi van snage DUP koji obuhvata Hotel Podgorica

Iz udruženja arhitekata tvrde da je važećim planom planirano previše gradnje koja bi narušila status hotela, koji je proglašen kulturnim dobrom. I u upravi Glavnog grada smatraju da se plan mora preispitati, ali da treba ostaviti mogućnost gradnje objekata od opšteg interesa

9635 pregleda 14 komentar(a)
Hotel Podgorica, Foto: TV Vijesti
Hotel Podgorica, Foto: TV Vijesti

Udruženje arhitekata KANA smatra da važeći Detaljni urbanistički plan “Rekreativno-kulturna zona na obali rijeke Morače” treba staviti van snage. Zato su to i zvanično zatražili od podgoričkog Sekretarijata za planiranje prostora i Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

“Glavni razlozi su ti što je planirano u sklopu ovog DUP-a, u okviru dijela od hotela Podgorica do Sportskog centra Morača da se izgradi mnoštvo novih objekata koji su bili opredijeljeni za sportsko-rekreativni sadržaj. To bi definitivno narušilo i čitavo zelenilo i sam hotel koji je već zaštićen kao kulturno dobro i Sportski centar, koji je itekako bitno arhitektonsko djelo”, navodi Ružica Kračković iz udruženja KANA.

Ovaj DUP donesen je 2012. a KANA ga je problematizovala još 2015. godine u vrijeme izgradnje staklenog solitera kompanije “Normal turs”, tik uz hotel Podgorica, koji je djelo čuvene arhitektice Svetlane Kane Radević. Zbog toga se pobunio dio stručne i laičke javnosti, ali je soliter ipak podignut.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara je u junu proglasila ovaj hotel nepokretnim kulturnim dobrom od nacionalnog značaja. Ipak, u KANI smatraju da bi taj njegov status bio potpuno narušen ako se ovaj DUP sprovede do kraja.

“To bi značilo da, iako smo ga zaštitili, nastavljamo sa praksom urušavanja njegove okoline”, ističe Kračković.

Svjesni značaja hotela Podgorica, uprava Glavnog grada organizovala je sastanak sa predstavnicima KANE, Uprave i Ministarstva prostornog planiranja i postignut je dogovor.

“Da se na prostoru ovog DUP-a predloži zabrana građenja objekata, uz zadržavanje mogućnosti izgradnje lokalnih objekata od opšteg interesa. Kada je u pitanju Glavni grad, i mi smo negdje mišljenja da bi neka planska rješenja u zahvatu tog DUP-a trebalo preispitati, prije svega mislimo na centralni dio onog parka uz Sportski centar Morača. Tu je po DUP-u planiran objekat teniske akademije”, kazao je sekretar za planiranje prostora Glavnog grada Miljan Barović.

U upravi Glavnog grada smatraju da neke objekte treba izgraditi, ili bar ostaviti mogućnost za tako nešto.

“Da se zadrži mogućnost izgradnje pješačkog mosta između Stare Varoši i onog prostora. Ukoliko se ocijeni da je zabrana građenja optimalno rješenja, da se svakako zadrži mogućnost izgradnje lokalnih objekata od opšteg interesa”, dodaje Barović.

Krajnju odluku donosi Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, koje još vaga da li će potpuno zabraniti gradnju. Iz Ministarstva kažu i da će se, kroz postupak izrade Izmjena i dopuna PUP-a Podgorica koji je u toku, preispitati prostor obuhvaćen ovim DUP-om i predložiti smjernice za dalji planski tretman.

Bonus video: