inspektor rada predrag nešković u bojama jutra

Teško dokazati da zaposleni vraća dio zarade poslodavcu, ako na to pristane

Nešković je rekao da je pedeset odsto prijava anonimno i da je "dosta prijava lažno"

28768 pregleda 65 reakcija 65 komentar(a)
Nešković, Foto: TV Vijesti
Nešković, Foto: TV Vijesti

Inspektor rada Predrag Nešković rekao je da postoji doza sumnje da će poslodavci, za određeni broj zaposlenih koji su imali ugovore o radu na neodređeno ili određeno sa punim radnim vremenom, takve ugovore putem aneksa prebaciti na polovinu radnog vremena.

Samim tim zaposleni ne bi u potpunosti ostvarivali svoja prava. "Odnosno, ostvarivali bi ih, ukoliko je ugovor na polovinu radnog vremena, tako da bi na godinu dana imali šest mjeseci osiguranja", pojasnio je Nešković u Bojama jutra na TV Vijesti.

Rekao je da je pedeset odsto prijava anonimno i da je "dosta prijava lažno".

Ukoliko zaposleni ima ugovor o radu na nepuno radno vrijeme, a poslodavac inspekciji dostavi ugovor o radu na puno radno vrijeme, Inspekcija rada ima mogućnost da bez obzira na sve to obavi dodatnu provjeru, kazao je Nešković.

Istakao je da je nemoguće da neko obavlja djelatnost tako što, na primjer, ima 20 zaposlenih, od kojih je 15 na nepuno radno vrijeme. "Onda bi trebalo da postoji 15 radnih mjesta, 15 osoba koje obavljaju različite poslove, nijedan sa drugim sličnim, a on nema potrebu za takvim radom. To bi bio fenomen".

Nešković je naglasio da će, ukoliko zaposleni prihvati da poslodavcu vraća određeni dio minimalne zarade od 450 eura, koja ga sljeduje po programu Evropa sad, teško bilo ko moći dokazati da je zaposleni primio zaradu u punom iznosu, "pa da bi zadržao posao vraća 50 eura ili više".

Građani se za prijavljivanje nepravilnosti mogu obratiti na broj: 080/555-555, ili putem mejla na adresu: prijave@uip.gov.me.