Građanima sa niskim primanjima nova cijena hljeba teško pada, mnogi kažu da su se sa čestim poskupljenjima pomirili

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja najavljuju izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini i nove zaštitne mjere koje se odnose na cijene osnovnih životih namirnica

24232 pregleda 202 reakcija 59 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Građani Crne Gore od danas plaćaju skuplji hljeb. Cijena osnovne vekne bjelog hljeba sada je 65 centi, što je posljedica njenog slobodnog formiranja, nakon što je 31. decembra istekla Vladina uredba o zamrzavanju cijene ove osnovne životne namirnice.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja danas najavljuju izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini i nove zaštitne mjere koje se odnose na cijene osnovnih životih namirnica.

Građanima, sa niskim zaradama i penzijama ovo, uz sva ranija poskupljenja namirnica, teško pada.

Ima i onih koji su se sa sve češćim poskupljenjima pomirili.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja podsjećaju da su tokom pregovora sa pekarima uvažili povećanje cijena brašna i goriva, ali i da su pekarsku industriju pozvali na snažnu društvenu odgovornost.

Podsjećaju da je stopa PDV-a na hljeb 7 odsto, te da je značajano manja od opšte od 21 odsto, zbog čega su sugerisali prilagođavanje maloporodajne marže pekara i trgovaca, kako bi cijena vekne osnovnog hljeba bila prihvatljiva za sve građane.

Bonus video: