Savković: Svaka majka koja je dobila rješenje 2016. ima pravo na obeštećenje

"Nadamo se da će ova vlast poštovati zakone, i da im ovo bude jedan nauk", kazala je Željka Savković

25650 pregleda 1249 reakcija 75 komentar(a)
Savković, Foto: TV Vijesti
Savković, Foto: TV Vijesti

Korisnice naknada na osnovu rođenja troje ili više djece od juče u centrima za socijalni rad mogu predati zahtjeve za obeštećenje, predviđeno zakonom usvojenim u parlamentu, a prijave se mogu podnijeti do 9. marta.

“Jučerašnji dan protekao je u prikupljanju informacija, koja su to dokumenta i koji je rok da podnošenje. Potreban je pisani zahtjev, dokaz o obustavi prava na naknadu, kao i dokaz da korisnica nije poreski obveznik, niti da koristi pravo na penziju. Centar će po službenoj dužnosti pribavljati te informacije od Uprave i od Fonda PIO”, kazala je Marija Babić iz Centra za socijalni rad u Bojama jutra.

U zavisnosti od toga da li su bile u stalnom radnom odnosu ili na Birou, korisnice će primati 40 ilo 70 odsto odnosno 192 ili 336 eura od tog novca. Korisnice koje su nakon obustave prava na naknadu penzionisane ili su se ponovo zaposlile takođe mogu primati naknadu.

“Sve važi kao i 2016. godine, i za one koje su stupile u penziju ili stupale u neke kratkotrajne radne odnose. Ali njihovo pravo će prestati ako odluče ponovo da stupe uradni odnos ili budu preduzetnice. Žene najviše brinu potvrde iz Fonda i Uprave, trajanje tog postupka. Ali imaju rok od 60 dana i krajnji rok za podnešenje prijava je 9. mart”, objasnila je Babić.

Na pitanje da li se majke plaše da ovaj Zakon ponovo može “pasti” pred sudom, Željka Savković, članica Koordinacionog tima majki Crne Gore, kazala je da će koji god sud da obori zakon koji se tiče stečenog prava izaći na ulicu.

“Ja se nisam plašila kada sam napustila radni odnos od 30 godina jer sam vjerovala da država stoji iza institucija. Nadamo se da će ova vlast poštovati zakone, i da im ovo bude jedan nauk”, rekla je Savković.

Poručila je korisnicima naknada da imaju vremena te da uzmu u obzir da je doba pandemije.

“Najviše me brine što majke moraju da shvate da je vrijeme pandemije i da moraju da poštuju red i mir, da se ne gužvaju ispred institucija. Razumijem njihovu težnju, neke nemaju nikakvih primanja i u ovom vremenu kada cijene stalno rastu njima je ovo Deda Mraz u kući. Moraju da shvate, da ne nasijedaju na provokacije jer po Zakonu svaka majka koja je dobila rješenje 2016, bila sada zaposlena, penzionerka ili na birou, ima pravo na naknadu”, istakla je Savković.

Bonus video: