Pavlović: Ako je SDP nekom iz vlasti prihvatljiv, zašto ne bi bio i DPS

Kada je riječ o političkoj krizi u Crnoj Gori, Pavlović smatra da je manjinska vlada i dalje opcija

9435 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Pavlović, Foto: TV Vijesti
Pavlović, Foto: TV Vijesti

Australijska vlada procijenila je da je korisno da pokupe neki politički poen i treniraju strogoću na Novaku Đokoviću, da se pokažu da su nepopustljivi, tvrdi, ocijenio je gostujući u Bojama jutra na TV Vijesti politički teoretičar Feđa Pavlović.

Objašnjava da su u Australiji parlamentarni izbori za dva mjeseca koje će, kako se čini, koaliciona vlada premijera Skota Morisona izgubiti.

“Vlada insistira na imigracionim pitanjima i tvrdi su na pitanjima kovida, imaju ekstreman režim vezan za mjere protiv pandemije i onoga trenutka kada je najpoznatiji antikvakser dobio izuzeće veliki broj australijanaca odnosno glasača Morisana je reagovalo jako bijesno. Čini se da su oni procijenili da je korisno da pokupe neki politički poen i treniraju strogoću na Đokoviću, da se pokažu da su nepopustljivi, tvrdi”, navodi Pavlović.

Kako kaže, ispostavilo se da je Đoković poštovao pravila, a prekršili ih veliki legalisti.

“Loša je situacija za vladu, mogli su da ćute i puste da ovo prođe kao veliki gubitak ili iskoriste diskreciono pravo imigracionog ministra i tjeraju mak na konac, što bi im donijelo veću štetu. Zanima me kako će se ovo odraziti na njihove izbore. U cijeloj situaciji Đoković je žrtva politikantstva, bahatog, nekompetentnog, a ima prostora da se kaže i zlonamjernog tretmana”.

Kada je riječ o političkoj krizi u Crnoj Gori, Pavlović smatra da je manjinska vlada i dalje opcija.

“Manjinska vlada je jedan od mogućih scenarija rješenja krize odnosa između zakonodavne i izvršne vlasti. Čini mi se da je prilično jasno da je ovaj Memorandum koji je potpisan prije nekoliko nedelja imao za cilj da aktuelizuje rješenje manjinske vlade, nametne i postavi kao jedno od poželjnih rješenja”, smatra Pavlović.

Smatra da problem manjinske vlade nije nužno destabilizacija.

“Ideja manjinske vlade počiva na ideji da se pravi koalicioni sporazum između nekih članica vladajuće većine i partija koje su glasale za Đukanovićev Zakon o slobodi vjeroispovijesti i podržavale pohod na Crkvu. U poslednjih nekoliko mjeseci mnogo se govori o izbornoj volji i izdaji izborne volje u kadrovskom smislu. Mi nemamo izborni sistem koji na takav način može da ispostavi šta jeste a šta nije izborna volja, tako da je ta priča u nekoj mjeri spekulativna”, kaže Pavlović.

Zakon je poslužio kao brazda, jer, tvrdi Pavlović, nije Đukanovićem režim pao zbog afere Možura, korupcije, EU već jer je jedan režim htio da privatizuje istoriju i napadne Crkvu.

“Ukoliko bi neka vrsta manjinske vlade uključivala saradnju sa SDP ili Bošnjačkom strankom... Zaista mi je teško da vidim argument zašto je DPS crni đavo, a SDP prihvatljiv partner. Ako je SDP sa svojom ideologijom prihvatljiv nekom iz vladajuće koalicije, zašto ne DPS”, zaključio je Pavlović.

Bonus video: