Ni povećanje plata u Crnoj Gori ne može da prođe bez podjela

Iz MFSS su više puta ponovili kako će, kroz program "Evropa sad", svi zaposleni dobiti povećanje plata, a zdravstveni radnici dodatno zbog svega što su prošli tokom pandemije

33341 pregleda 71 reakcija 57 komentar(a)
Sabprotesta nemedicinskih radnika KCCG, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Sabprotesta nemedicinskih radnika KCCG, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Ni povećanje plata u Crnoj Gori ne može da prođe bez podjela.

Nezadovoljni što su im povišice manje od kolega su nemedicinski radnici, prosvjetari u osnovnim i srednjim školama, a oglašavaju se i iz drugih sfera javnog sektora.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS) su ranije poručili da će veće plate primiti svi a da će kroz novi Zakon o zaradama u javnom sektoru tokom ove godine dodatno poboljšati status prosvjetnih i zdravstvenih radnika.

Iako bi narednog mjeseca svi zaposleni u Crnoj Gori trebalo da prime veću platu, nekima ta računica nije dovoljna.

Povećanje je podijelilo zaposlene u zdravstvu.

Nemedicinski radnici Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) juče su protestovali jer pored 17, neće dobiti dodatnih 12 i po posto, kao ljekari i medicinske sestre.

Direktorica KCCG, međutim, odgovara da nije nepravda ako su dobili više oni koji su, kako kaže, iznijeli najveći teret pandemije Kovida 19.

Nezadovoljni povišicom su i prosvjetni radnici u osnovnim i srednjim školama i vrtićima.

Kažu da će povećanje zarada njih izjednačiti sa srednjim medicinskim kadrom, i značajno udaljiti od njihovih kolega na Univerzitetu.

Zato traže povećanje koeficijenta a iz Sindikata prosvjete očekuju skore pregovore sa resornim Ministarstvom.

U zavisnosti od tempa pregovora i njihovog ishoda, zavisiće i njihovi dalji potezi, kaže Božović, a posljednji bi bio štrajk

Na zarade se žale i pojedinii zaposleni u Nacionalnim parkovima, jer će, kako su juče saopštili, visokoškolci u tom preduzeću imati svega 30 eura veću zaradu od minimalne koju će primati oni sa srednjom školom.

Iz MFSS su više puta ponovili kako će, kroz program "Evropa sad", svi zaposleni dobiti povećanje plata, a zdravstveni radnici dodatno zbog svega što su prošli tokom pandemije.

Ranije su za Televiziju Vijesti takođe kazali da će ove godine raditi novi Zakon o zaradama u javnom sektoru, gdje će upravo prosvjeta i zdravstvo biti posebno tretirani, kako bi se dodatno poboljšao status zaposlenih u tim oblastima.

Bonus video: