Pravnici savjetuju oprez: I novi Zakon o obeštećenju majki može biti oboren pred Ustavnim sudom

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS) pojasnili su da pravo na naknade imaju sve majke koje su ih primale od početka 2016. do sredine 2017. kada su ukinute ali i one koje su kasnije nastavile da ih primaju, ali kojih je bio mali broj

26889 pregleda 59 reakcija 44 komentar(a)
Sa jednog od protesta majki sa troje i više djece, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Sa jednog od protesta majki sa troje i više djece, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Pravo na ponovne naknade za rođenje troje i više djece imaju sve majke koje su ih nekada primale, bez obzira da li su se u međuvremenu ponovo zaposlile ili penzionisale.

Mogu se prijaviti do 9. marta, a naknade od 192 odnosno 336 eura trebalo bi da primaju od aprila.

Pravnici, međutim, savjetuju oprez prilikom donošenja odluke o prekidu radnog odnosa ili zamrzavanju penzije, jer i za novi Zakon o obeštećenju majki postoji mogućnost da bude oboren pred Ustavnim sudom.

Bivše korisnice naknada za majke sa troje ili više djece od juče u centrima za socijalni rad mogu predati zahtjeve za ponovne naknade, po osnovu nedavno usvojenog zakona.

Prijave se predaju do 9. marta a za naše Boje jutra iz podgoričkog centra za socijalni rad objasnili su šta je tačno potrebno od dokumentacije.

"Potreban je pisani zahtjev od naše korisnice, koji će se kasnije ubaciti u sistem. Potreban je, isto tako, dokaz o obustavi naknade. Potreban je isto tako dokaz iz fonda PIO da nisu korisnice penzije, kao i dokaz iz Uprave carina i javnih prihoda da nisu poreske obveznice", kazala je Marija Babić iz Centra za socijalni rad u Podgorici.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS) pojasnili su da pravo na naknade imaju sve majke koje su ih primale od početka 2016. do sredine 2017. kada su ukinute ali i one koje su kasnije nastavile da ih primaju, ali kojih je bio mali broj.

Bonus video: