Đaković: Imamo spreman set mjera u slučaju pojave afričke kuge svinja

"Zbog kretanja divljih životinja koje ne možemo da kontrolišemo postoji opasnost da se pojavi afička kuga svinja u Crnoj Gori U 2020. godini, poslije pojave kuge u Srbiji uz pomoć Evropske komisije urađen je logistički poduhvat da se domaći proizvođači i veterinari upoznaju sa kugom"

7942 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Crna Gora ima utvrđene mehanizme, usvojila je set mjera i spremna je na eventualno pojavu afričke kuge svinja u Crnoj Gori, rekao je v.d. direktora Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković gostujući u Bojama jutra na TV Vijesti.

Ministarvo poljoprivrede, šumarska i vodoprivrede objavilo je listu država iz kojih je zabranjen uvoz mesa i proizvoda od domaćih i divljih svinja, među kojima su Sjeverna Makedonija i Srbija.

"Ništa što nismo očekivali, to je bolest koja se širi evropskim kontinentom. U Srbiji se bolest pojavila još 2019. i to nam je poslužilo kao model da razvijemo mehanizme za borbu protiv afričke kuge svinja. Isti je sada slučaj sa Sjevernoj Makedonijom", rekao je Đaković.

Objašnjava da se ove mjere donose kako ne bismo ugrozili naše proizvođače mesa.

"Imamo utvrđene mehanizme. Zbog kretanja divljih životinja koje ne možemo da kontrolišemo postoji opasnost da se pojavi afička kuga svinja u Crnoj Gori U 2020. godini, poslije pojave kuge u Srbiji uz pomoć Evropske komisije urađen je logistički poduhvat da se domaći proizvođači i veterinari upoznaju sa kugom i održano je preko 60 radionica, urađene brošure... Trenutno spremni čekamo ukoliko se pojavi".

Ističe da postoji set mjera kako se boriti protiv kuge svinja, a koji je usvojila i Crna Gora.

"To znači izolovanje određenog područja, uništavanje zaraženih životinja i onih koje bi mogle biti prenosioci zaraze. Ne mora da znači da bi kompletno meso u Crnoj Gori bilo zaraženo, samo iz pojedinih regiona", zaključio je Đaković.

Bonus video: