Izmjene Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalom biće uskoro poslate EK

Nakon javne rasprave i sugestija stranih eksperata - suština izmjena je ostala ista – finansijska istraga vodiće se odvojeno od krivičnog postupka a donja granica za ispitivanje porijekla imovine biće 50 hiljada eura.

20507 pregleda 76 reakcija 23 komentar(a)
Foto: Vijesti
Foto: Vijesti

Nakon domaćih i eksperata iz Njemačke, Velike Britanije i Slovenije mišljenje na Nacrt izmjena i dopuna Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću uskoro bi trebalo da da i Brisel.

“Trenutno je tehničko usaglašavanje Zakona nakon čega će on biti poslat Evropskoj Komisiji. To je završna faza po meni jer nakon što EK, od njih zavisi koliko će to trajati, ali imajući u vidu da su strani eksperti upoznati sa ovim zakonom, on se vraća državi i nakon nekog stručnog usaglašavanja on se predlaže i može da ide dalje u skupštinsku proceduru. Ja se nadam da ćemo tokom februrara imati povratne informacije od njih pa kad bude redovno zasijedanje u martu da ćemo moći da ga predamo u proceduru“, kazao je Ivo Šoć, savjetnik potpredsjednika Vlade za pravna pitanja.

Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava je u oktobru prošle godine javnosti predstavilo Nacrt izmjena Zakona, jer kako je objašnjeno, novi zakon o porijeklu imovine, koji je prvobitno planiran, ne bi se mogao primjenjivati retroaktivno.

Ključna novina je mogućnost oduzimanja nelegalne imovine u građanskom postupku pred sudom.

“Dva postupka su razdvojena. Dakle iz krivične prijave tužilac utvrđuje je li postojao osnov sumnje da je izvršeno krivično djelo i odlučuje o otvaranju finansijske istrage. U tom momentu kad otvori istragu krivična prijava može da se završi kako god, građanski postupak se vodi odvojeno“, objasnio je Šoć.

Izmjene zakona predviđaju i da se finansijska istraga može pokrenuti ako vrijednost imovine prelazi 50 hiljada eura.

Vlada očekuje da će svi poslanici dići ruku za izmjene zakona, za koji bi, kaže Šoć, u najkraćem roku trebalo pripremiti i institucije pravosudnog sistema.

"Vjerujem da je tužilaštvo spremno, veliki je problem to što mi još nemamo čelnike pravosudnih institucija i koliko god da ovaj zakon bude dobar nephodno je da te institucije budu punog legitimiteta, to je obaveza Skupštine, oni moraju da sjednu i da se dogovore.”

U proteklih šest godina koliko je na snazi važeći Zakon o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalom bilo je svega 12 slučajeva trajnog oduzimanja imovine.

Bonus video: