Svinjsko srce presađeno čovjeku: Nije odbacio organ, za sada je vrlo optimistično

"Svima nam ostaje da vidimo kako će to dugoročno da se pokaže pogotovo ako imamo u vidu da svinja ima kraći životni vijek od čovjeka"

11227 pregleda 7 komentar(a)

Američki hirurzi u Merilendu presadili su genetski modifikovano svinjsko srce pacijentu, 57-godišnjem Dejvidu Benetu, u posljednjem pokušaju da mu spasu život, što je prva takva transplantacija u istoriji.

Šta za budućnost medicine znači prvo srce svinje u čovjeku i koliko je svinjsko srce po svojoj anatomiji slično ljudskom objasnio je u Bojama jutra na TV Vijesti dr Džihan Abazović, specijalista urgentne medicine i svjetski priznati stručnjak u oblasti regenerativne medicine i primjene matičih ćelija za liječenje raznih bolesti.

On navodi da ovo nije prva transplantacija svinjskih organa, te da je ranije presađen bubreg.

"Mi za ovog pacijenta možemo da tvrdimo da nije ušao u hiperakutno odbacivanje, koje se može vidjeti u prvim satima posle operacije. Prate se određeni parametri krvi", rekao je Abazović.

Objasnio je da je urađena genetska modifikacija na svinji i željen rezultat je postignut.

"Svima nam ostaje da vidimo kako će to dugoročno da se pokaže pogotovo ako imamo u vidu da svinja ima kraći životni vijek od čovjeka, mada su i tu rađene genetske modifikacije. Za sada je vrlo optimistično", poručio je doktor.

Bonus video: