Nemaju dozvolu da Pljevljacima distribuiraju vodu iz jezera, kažu da će problem uskoro riješiti

Već nakon urađenog elaborata postoje uslovi za proglašenje sanitarne zone koju vodovod može da ogradi, postavi potrebna obavještenja i kontroliše

4755 pregleda 0 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Sve je četiri decenije išlo mimo procedura i zakona, pa su tako Otilovićkim jezerom, čiju vodu koristi 70 odsto pljevaljskog stanovništva, nesmetano plovili čamci i drugi plovni objekti. Sve dok jedan od njih u decembru prošle godine nije ispustio mrlju na vodozahvatu i izazvao akcident.

"Ako se koristi voda za vodosnadbijevanje iz akumulacije Otilovići, onda to negdje pored te akumulacije, naročito pored tog vodozahvata treba da postoji neka tabla da se koristi i šta je u blizini vodozahvata dozvoljeno, a šta nije dozvoljeno, sve ono što nije zabranjeno je dozvoljeno, pa tako i postojanje plovnih objekata na akumulaciji, za koje niko nije nadležan", kazao je Vaso Knežević iz Sportsko-ribolovnog kluba "Lipljen".

Vlada je prije mjesec i po tu akumulaciju uvrstila među izvorišta za javno vodosnabdijevanje, što je neophodan uslov da pljevaljski vodovod dobije vodnu dozvolu.

"Treba da se obratimo i Upravi za vode da dobijemo koncesije Otilovići gdje ćemo da radimo poslije toga izradu elaborata što će biti zaključak za dobijanje vodne dozvole", rekao je direktor pljevaljskog Vodovoda Vidan Vuković.

Već nakon urađenog elaborata postoje uslovi za proglašenje sanitarne zone koju vodovod može da ogradi, postavi potrebna obavještenja i kontroliše.

Do tada će Elektroprivreda, koja upravlja Otilovićkim jezerom, u saradnji sa Vodovodom, ograničavati pristup ljudi i objekata vodozahvatu.

Decembarski akcident i toj je kompaniji očito bio upozorenje da ispravi očigledne propuste.

"Mi smo i ranije ovdje imali stražarsko mjesto. Nakon ovog incidenta koji se desio u decembru 2021. godine mi smo pojačali tu kontrolu, ovdje smo uradili i video nadzor, uradili smo novu kapiju, gdje ni vozila, ni fizička lica osim ovlaštenih, one koje su u ovom slučaju od strane d.o.o. Vodovod Pljevlja nama dostavljena lica koja će ovdje vršiti osmatranje, kontrolu kvaliteta vode i ostalog", kazao je Veselin Sekulić iz EPCG-a. Jos jedan veliki problem u vezi sa vodom u Pljevljima - njen bolji kvalitet, jer nerijetko nije za piće, omogućiće sredstva iz ovogodišnjeg kapitalnog budžeta države. Predviđena je izgradnja fabrike za preradu jezerske vode, koja se sada prečišćava na uređajima za izvorsku vodu.

Bonus video: