Ćulafić: Ministarstvo neće preispitivati odluku o imenovanju Marojevića u UO UCG-a

Gosti Reflektora bili su Rajka Glušica - predsjednica Upravnog odbora UCG, Damjan Ćulafić - državni sekretar Ministarstva prosvjete, Mara Šćepanović - redovna profesorica Prirodno-matematičkog fakulteta UCG i Daliborka Uljarević - izvršna direktorica CGO

53228 pregleda 208 reakcija 113 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 18.01.2022. 22:05h
Završeno
21:54h

Šćepanović je kazala da bi bilo dobro da Marojević bude dio Upravnog odbora UCG.

"Prosto, jer je pravo Vlade da predloži člana Upravnog odbora koji će kao jedan od 15 ravnopravnih da se stara o izvršavanju svih onih stavki iz obaveza kojima članovi treba da se posvete...", kazala je Šćepanović.

21:44h

Uljarević je navela da ne vidi doprinos nijednog sveštenog lica u radu bilo kog upravnog organa Univerziteta Crne Gore.

"I ova rasprava je pokazatelj gdje smo kao društvo otišli...", kazala je direktorica CGO.

21:39h

Na pitanje gdje vidi najveći doprinos Marojevića, ako bude imenovan za člana Upravnog odbora, Glušica je odgovorila:

"Ne vidim specijalno nijednu oblast gdje može da doprinese, osim da razmišlja o dobrobiti Univerziteta u interesima države. Njegovo obrazovanje ga ne opredjeljuje za neku od oblasti o kojima odlučuje Upravni odbor", rekla je Glušica.

21:37h

Glušica je kazala da Upravni odbor UCG ne može uložiti žalbu na odluku Vlade o imenovanju Marojevića za njihovog člana. Kazala je da je sjednica Upravnog odbora UCG zakazana za 27. januar.

20:56h

Ćulafić je kazao da Ministarstvo prosvjete neće preispitati odluku o imenovanju Marojevića za člana Upravnog odbora UCG.

20:50h

Ćulafić je kazao da "mantija koju taj čovjek nosi nije bila referenca da bude predložen".

20:45h

Uljarević je ponovila da time što je Marojević rekao da nema blagoslov Crkve demantovao sve one koji su govorili da će on da predstavlja interese Vlade...

20:34h

Glušica je kazala da joj ne bi bilno sporno imenovanje Marojevića da je profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta.

"Apsolutne ne, jer bi bio član državne institucije", rekla je Glušica.

20:21h

Šćepanović je kazala da se sada može postaviti jedno pitanje - da li je izbor budućeg člana Upravnog odbora legitiman.

"Ako je legitiman mi ovdje nemamo šta da pričamo. Ako je neligitiman postoje načini na koje možete vidjeti da li je procedura zakonita", rekla je Šćepanović

20:16h

Izvršna direktorica CGO Daliborka Uljarević kazala je da je ključno u svemu što Marojević nije imao blagoslov Crkve da dođe u emisiju i razgovara.

"On je primarno vezan za Crkvu, a ne za Vladu Crne Gore", rekla je Uljarević

20:09h

Marojević je bio pozvao da gostuje u "Reflektoru" ali je urednici emisije objasnio da mu je za to bio neophodan blagoslov Crkve za koju tvrdi da sa njegovim imenovanjem nema ništa.

20:08h

Državni sekretar Ministarstva prosvjete Damjan Ćulafić kazao je da to što Nikola Marojević dolazi iz crkvenih krugova mu uopštenije pomoglo da bude izabran za člana Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore i da mu to "samo odmaže".

20:00h

- Kako akademska zajednica komentariše odluku osnivača odnosno Vlade Crne Gore da paroh nikšićki i šef izdavačke službe Eparhije budimljansko-nikšićke Nikola Marojević bude novi član Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore?

- Da li se imenovanjem sveštenog lica u Upravni odbor Univerziteta ugrožava sekularni karakter države i autonomija najstarije visokoškolske ustanove u Crnoj Gori?

- Ko danas upravlja Univerzitetom Crne Gore ?

Gosti Reflektora: Rajka Glušica - predsjednica Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, Damjan Ćulafić - državni sekretar Ministarstva prosvjete, Mara Šćepanović - redovna profesorica Prirodno-matematičkog fakulteta UCG i Daliborka Uljarević - izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje. 

Bonus video: