Trend rasta cijena nekretnina će nastaviti

"Dosta zavisi od pandemije koronavirusa, ukoliko se desi stabilizacija na zdravstvenom planu vjerujemo da će se stabilizovati i tržište nabavke građevinskog materijala i radne snage", rekao je Gujić

8953 pregleda 12 komentar(a)

Na crnogorskom tržištu nekretnina je prošle godine zabilježeno značajno povećanje interesovanja i prodaje u odnosu na kriznu 2020. godinu, kada je tržište zbog pandemije koronavirusa bilo u velikom padu.

Investitori i predstavnici agencija kažu da su cijene stanova rasle od deset do 20 odsto, uglavnom zbog poskupljenja građevinskog materijala i radne snage. Šta čeka tržište nekretnina u 2022. godini? Gdje je najskuplji kvadrat?

Predsjednik Odbora udruženja građevinarstva i industrije građevinskih materijala Privredne komore Crne Gore Mile Gujić kazao je da je teško je dati kvalitetan odgovor, ali da smatra da će se trend rasta cijena nastaviti.

"Dosta zavisi od pandemije koronavirusa, ukoliko se desi stabilizacija na zdravstvenom planu vjerujemo da će se stabilizovati i tržište nabavke građevinskog materijala i radne snage", rekao je Gujić.

Kada je riječ o lokalnim tržištu i Podgorici, objašnjava da je teško u Zoni 2 ili Zoni 3 naći kvadrat po cijeni manjoj od 1.300 eura u startu, u izgradnji.

Agent za nekretnine Stefan Mišković isitče da je velika tražnja, a da na tržištu nema toliko stanova.

"U Podgorici je u pitanju migracija stanovništva. U južnoj regiji je cijena kvadrata najveća, ali u posljednje vrijeme bilježi se rast i na sjeveru. Kvadrat zemljišta u Kolašinju je porastao u poslednjih godinu dana, što pripisujemo tome što se bilježi završetak gradnje atuo-šuta, vrijedne investicije su napravljene na skijalištu. Mislimo da će i sjever u narednom periodu bilježiti rast", kazao je Mišković.

Bonus video: