Drešević: Broj pozitivnih među djecom opao, obavljamo dosta konsultacija da bi smanjili gužve

Savjetovala je roditeljima da ne dolaze odmah u kovid ambulantu, zato što testiranje vrše od tri do pet dana od početka simptoma

3305 pregleda 0 komentar(a)

Na koronavirus se dnevno testira oko 40 do 50 djece i broj pozitivnih se kreće između 21 i 26, saopštila je u Bojama jutra na TV Vijesti doktorka Alma Drešević, iz dječjeg kovid centra u podgoričkom naselju Tološi.

Juče je bilo oko 73 pregleda i 24 telefonske konsultacije i svega je troje bilo pozitivno.

Drešević objašnjava da je pred praznike došlo do naglog skoka broja pozitivnih i oboljelih, ali sada je taj broj naglo opao.

"Tako da je u toku dana po izvještajima iz prošle nedjelje bilo negdje između 77 i otprilike nekih 100 pregleda. Ono što je bitno, tu je dosta i konsultacija bilo, koje smo uveli da bi smanjili gužve u kovid centru i čekanje naših mališana da oni koji su negativni ne budu pozitivni, tj. nakon što obavimo pregled uradimo test ako je potreban", kazala je Drešević.

Dnevno je, navodi, testirano između 40 i 50 djece i svih tih dana kretao se broj pozitivnih između 21 i 26.

Drešević dodaje da simptomi uglavnom liče na prehladu, a praćeni su najčešće promuklošću, grebanjem u grlu, temperaturom praćenom glavoboljom, malaksalošću, a najčešći simptom je otežano disanje na nos.

Savjetovala je roditeljima da ne dolaze odmah u kovid ambulantu, zato što testiranje vrše od tri do pet dana od početka simptoma.

"Obavezno skidati temperaturu, ukoliko je nos slabo prohodan koristiti kapi za nos prema uzrastu. Ukoliko povraćaju djecu ne tjerati da jedu već da im daju tečnost ili vodu ili blago zaslađen čaj od kamilice, isključivo na 5 minuta po kašičicu", poručila je Drešević.

Bonus video: