Pavićević najavljuje toplije dane

"Dnevne temperature će biti u primjetnom porastu, prvenstveno na sjeveru države, već od sjutra posebno preksjutra to će biti baš prijatne temperature", rekao je šef Meteo centra Televizije Vijesti

21907 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Televizija Vijesti
Foto: Televizija Vijesti

Već nekoliko dana u Crnoj Gori je veoma hladno, a temperature su u većem dijelu zemlje ispod nule.

Do sada najniža temperatura od munus 32 stepena izmjerena je 1985. godine u Rožajama ali je taj rekord oboren danas u opštini Pljevlja.

"U Crnoj Gori se na nekim stanicama mjerenja vrše od prije 70 i više godina, kao što je Podgorica i niz glavnih stanica, na Žabljaku od 1958. a danas je izmjereno u stanici Kosanica - minus 33,2 stepena", rekao je šef Meteo centra televizije Vijesti Dušan Pavićević.

Kaže da stanica u Kosanici, gdje je jutros zabilježena najniža temperatura otkako se vrše mjerenja, postoji tek dvije godine.

"Da li je njih bilo i ranije vrlo vjerovatno da jeste, skoro sam siguran da jeste, da ta stanica postoji 30, 40 godina sasvim sam siguran da bi bilo i nižih temperatura", naveo je Pavićević.

I u većini ostalih gradova zabilježene su temperature koje su išle debelo ispod nule. Pavićević objašnjava da to ne znači da se radi o ekstremno hladnoj zimi.

"Ostale stanice su zabilježile niske temperature ali nisu to na nivou najnižih izmjerenih. Kolašin je imao minus 28,9 a jutros je imao minus 13,14 stepeni, Pljevlja minus 20,21 imao je isto minus 30 najnižu izmjerenu"

A na našim putevima svakodnevno se kreće skoro 243.000 vozila, a niske temperature mogu predstavljati problem, posebno u jutarnjim satima. Iz jednog podgoričkog auto servisa kažu da postoji nekoliko osnovnih pravila.

"Da su sve tečnosti u vozilu redovno zamijenjene, da je rashladna tečnost na dovoljnom nivou da ne bi smrzla ujutru, da ne dovede do oštećenja motora. Morate imati tečnost za odleđivanje stakala, za odmrzavanje bravica i kedera", rekao je Mladen Vlahović, zaposlen u jednom auto-servisu

Sa hladnim vremenom često dolazi i nevolja paljenja vozila "iz prve".

"Ukoliko vozilo upali, nemojte forsirati da odmah krećete sa tim vozilom, sačekajte minut, dva da odradi u mjestu i onda krenite na put", rekao je Vlahović.

A za one koji nisu ljubitelji zime, Pavićević najavljuje nešto toplije dane.

"Dnevne temperature će biti u primjetnom porastu, prvenstveno na sjeveru države, već od sjutra posebno preksjutra to će biti baš prijatne temperature".

Ledeni dani, makar za sada, ostaju polako iza nas.

Bonus video: