Marović: U inicijativi Otvoreni Balkan ne vidim ništa negativno; Lekić: Dostojna sagledavanja benefita koji postoje

Snežana Radović iz Ministarstva vanjskih poslova, kazala je u Reflektoru na TV Vijesti, da bi Crna Gora trebala dobro da sagleda sve aspekte i pozitivne i negativne što se tiče članstva

31625 pregleda 28 reakcija 28 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 25.01.2022. 21:31h

Inicijativa Otvoreni Balkan je dobra i u njoj ne vidim ništa negativno, kazala je potpredsjednica Ujedinjene reformske akcije (URA) Jovana Marović.

Ona je u emisiji Reflektor na Televiziji Vijesti kazala da inicijativa Otvoreni Balkan korak više u integrisanje zemalja Zapadnog Balkana.

"Inicijativa može ostvariti puni potencijal ako učestvuje svih šest zemalja zapadnog Balkana.... Moj stav nije trenutno definisan mojom partijskom pripadnošću, bliže sam bila odgovoru da nego ne, ali uz razrješenje svih spornih pitanja... Otvoreni Balkan je dobra ideja i u njoj ne vidimo ništa negativno", rekla je Marović.

Ona je navela i da se inicijativa od pojedinih političkih struktura vezuje za projekat "velike Srbije" i "srpskog sveta".

"Za mene je to smiješno povezivati. Ako su se Srbija i Albanija dogovorile da grade "veliku Srbiju", vjerovatno bi svako toj teoriji našao zamjerke", kazala je Marović.

Snežana Radović iz Ministarstva vanjskih poslova, kazala je da bi Crna Gora trebala dobro da sagleda sve aspekte i pozitivne i negativne što se tiče članstva u inicijativi Otvoreni Balkan.

"U ovom momentu smo stava da treba veoma pažljivo analizirati kompletnu situaciju za inicijativu i treba dobro sagledati i čuti. Previše je pitanja koja se vrte oko te priče, previše nejasnoća, previše toga ne znamo. Znamo da za dvije i po godine ne možemo da vidimo konkretne benefite od članstva. Crna Gora je uvijek pristupala regionalnim inicijativama, nikada nećemo odstupiti od toiga niti biti isključivi", kazala je Radović.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose Miodrag Lekić ocijenio je da je inicijativa dostojna ozbiljne analize i odluke koja je izostala u ovoj Vladi..."Ta tema ne bi trebala da bude traumatična... Izražavam žaljenja da se Vlada nije odnijela prema tom pitanju. Inicijativa je dostojna sagledavanja benefita koji postoje, pa i tom duhu pomirenja. Tu su zermlje članice koje nijesu u idiličnim odnosima, Srbija, Albanija... Ako Srbija i Albanija ulaze u jedan odnos saradnje gdje se insistira da to nije organizacija koja ugrožava suverinitet neke države... Tema treba ozbiljno da se uzme u obzir i dobro analizira... Ostvario bih konsultacije i pitao kako tu inicijativu vide u EU... Ostvario bih u varijanti uticaja na odluku da se sa EU povede ozbiljan razgovor - ako oni kažu da tu organizaciju vide kao pozitivnu onda bih sa više razloga približavao argumentima da učestvujemo", naveo je Lekić.

Marović: Postavljeni prioriteti manjinske vlade; Lekić: Kako ste došli do toga da pravite selekciju da neko može, a neko ne u tu vladu

Marović je rekla i da što se tiče koncepta manjinske vlade da su postavljeni prioriteti - nastavak projekta "Evropa sad", pregovora sa potpisivanjem određenih ugovora koji su opterećivali javnost poput Temeljnog ugovora...

"Instituiraćemo na borbi protiv korupcije i organizovani krimninala... Koncept manjinske vlade smo predložili da bismo upravljali samim procesom. Ponuđena je svim političkim akterima, i u Vladi ne želimo DPS i DF, a ko će je podržati - cilj nam je da postignemo širi društveni konsenzus u okviru kojeg ćemo imati većinu za iglasavanje VDT-a, izlgasavanje važnih zakona - depolitizaciju pravosuđa, zakon o porijeklu imovine i za to je trebalo do sada komunucitrati i sa drugom stranom, a ne samo sa parlamentarenom većinom...", rekla je Marović.

Navela je i da za manjinsku vladu očekuje podršku Lekića.

"Ne bih mogao prihvatiti da ste vodili u Vladi jedan blok koji je ostvario rezultate... Ne možemo tako da tretiramo Vladu - imam moj blok on odlično radi, ovi drugi ne znam kako, možda loše i prisustvujemo neprijatnoj sceni niskog nivoa. Pristalica sam da se u parlamentarnoj većini nešto uradi, ali vidio sam da dolaze predstavnici stranaka kojima je to neka muka bila... Parlamentarna većina je bila put. Vaša diskvalifikacija DF-a je laka, ali ne znam sa kakvom lakoćom možete da diskvalifikujete segment koji je imao nekih 130.000 glasova... Kako ste došli do toga da pravite selekciju da neko može, a neko ne u tu vladu", rekao je Lekić.

Marović je odgovorila da je sam predlog manjinske vlade način izlaska iz krize.

"DPS je nepoželjan partner u Vladi jer je 30 godina zarobljavala državu, a što se tiče DF-a on je jedan od glavnih razloga polarizacije u državi... To su dva subjekta koja ne vidimo u građanskom konceptu vlade...", navela je Marović.

Bonus video: