Droga "dži" se širi regionom: Cilj da onesposobi osobu i spriječi njeno reagovanje

Ono što je karakteristično za ovu vrstu psihoaktivne supstance jeste da se ona jako često vezuje za noćni život, za festivale, "underground"

7486 pregleda 2 komentar(a)

Droga GHB, žargonski "dži" , odnosno droga za silovanje, širi se regionom. Nema ni boju ni miris, samim tim teško se može prepoznati.

Direktorica JU "Kakaricka gora" Dijana Milošević kazala je u Bojama jutra na TV Vijesti da je „dži“ vrsta psihoaktivne supstance koja spada u kategoriju depresora nervnog sistema što znači da utiče na psihu čovjeka tj. da izaziva pospanost.

"Cilj ove vrste psihoaktivne supstance je da onesposobi osobu i da spriječi njeno reagovanje kako bi se postigao cilj, ne samo kada je u pitanju silovanje već može biti i za pljačku i neki drugi napad", objašnjava Milošević.

Ono što je karakteristično za ovu vrstu psihoaktivne supstance, navodi, jeste da se ona jako često vezuje za noćni život, za festivale, "underground".

"Karakteristično je da ona ukoliko se koristi u manjim količinama u osobama izaziva višak energije. Međutim, ukoliko se kombinuje sa alkoholom ili ukoliko se uzme neka veća količina onda ona može imati efekte koji dovode čak i do pada u komu, koji dovode do te dugotrajne pospanosti kada osoba dobija neku vrstu amnezije, odnosno ne sjeća se šta se dogodilo prethodne večeri", kazal je Sanja Šišović iz NVO Cazas.

Ističe da dejstvo ove droge počinje vrlo brzo nakon uzimanja, i u početku se javlja euforično raspoloženje i pojačana pričljivost.

"A kako vrijeme prolazi onda dolazi i do negativnih efekata samog sredstva zavisnosti odnosno dolazi do promjene raspoloženja, osjećaja vrtoglavice, mučnine, iscrpljenosti, pa čak i do nesposobnosti orjentacije što se završava ulaskom u san iz kog je osobu teško probuditi", dodaje Milošević.

Bonus video: