U izgradnji devet novih autobuskih stajališta, građani se pitaju gdje su obećani autobusi

"Nastavili smo da radimo na drugim procesima koji nisu vezani za kupovinu novih autobusa, dakle digitalizacija autobuskih stajalitšta predstavlja nadogradnju postojećeg projekta uvođenja elektronske karte i prevoza tako da građani će imati prilike da prate i stare i nove autobuse na istim tablama", kaže iz Centra za informacioni sistem Đemal Lekić

2349 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Digitalizacija javnog gradskog prevoza trenutno je usmjerena na postavljanje LED displeja koji će prikazivati precizno vrijeme dolaska autobusa.

A u izgradnji je i devet novih stajališta u podgoričkim naseljima.

Iako su ove table zainteresovale građane, oni se i dalje pitaju gdje su do sada novi obećani autobusi?

Iz Glavnog grada pojašnjavaju da su u aprilu, pa onda i u septembru raspisali javne oglase za nabavku autobusa ali niko od prijavljenih privrednika nije ispunio sve uslove.

"Svjesni problema sa kojim se suočavaju građani započeli smo postupak nabavke novih autobusa i planirali u budžetu Glavnog grada kreditno zaduženje od pet miliona eura u te svrhe. Odradili smo procedure na nivou naše institucije, Skupština Glavnog grada je donijela odluku o tom zaduženju već u junu prošle godine, početkom jula uputili smo zahtjev za davanja saglasnosti Ministarstva finasnija i socijalnog staranja i pored brojnih urgenicija još nismo dobili odgovor", kazao je iz Centra za informacioni sistem Đemal Lekić.

Već skoro pola godina, dodaje Lekić, čekaju na saglasnost Ministarstva finansija i socijalnog staranja za nabavku novih gradskih vozila.

"Odnosno za kreditno zaduživanje iako je Glavni grad institucija koja redovno izmiruje svoje obaveze i može da izvede aktivnost predviđenu strateškim dokumentima nastavili smo da radimo na drugim procesima koji nisu vezani za kupovinu novih autobusa, dakle digitalizacija autobuskih stajalitšta predstavlja nadogradnju postojećeg projekta uvođenja elektronske karte i prvoza tako da građani će imai prilike da prate i stare i nove autobuse na istim tablama.", kaže Lekić

Za to vrijeme, prema njegovim riječima, iz budžeta Glavnog grada je obezbijeđeno dva miliona eura za kupovinu 16 novih autobusa. Kada se odobrenje dobije, tvrdi, biće ih više.

"Koji zadovoljavaju sve evropske standarde, od ekoloških motora, koji su prilagođeni osobama sa invaliditetom, sadrže obavještenja o stajalištima, dakle sve one standarde koje su građani imali prilike da vide u evropskim gradovima imaćemo na pg ulicama", kazao je on.

Prvi ovakvi autobusi, na podgoričkim ulicama trebali bi se naći kroz dva do tri mjeseca. Tako obećavaju- i dodaju da će za kroz nekoliko dana i modernizovani LED displeji biti u funkciji.

Bonus video: