Milatović: Nisam bio pristalica ekspertske vlade; Konatar: Krivokapić i članovi njegove porodice stoje iza više lista

U emisiji Načisto večeras pratite TV duel ministra ekonomskog razvoja Jakov Milatović i potpredsjednik Građanskog pokreta URA Miloša Konatara.

96749 pregleda 422 reakcija 421 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 03.02.2022. 22:22h
Završeno
21:57h

"Nalazimo se u politčkoj krizi u zahtijevao se odgovoran potez kako bi zemlja krenula naprijed. Ponosan sam na sve dobro što je uradila ova Vlada, snosim i odgovornost za loše. Međutim ovaj projekat sa Krivokapićem na čelu Vlade je dostigao limit i mandat ove vlade će se završiti sjutra. Treba da otvorimo novo demokratsko poglavlje... Crna Gora mora da krene jače i snažnije ka Evropi...", rekao je Konatar.

21:55h

"Najveća žal koju imam je što je potpredsjednik Vlade i lider GP URA učinio sebi veliku štetu potezima koju su radili prethodnih mjeseci i osjećam da sam izgubio trajnog partnera sa kojim sam mislio da će ova Crna Gora biti bolja. Vrijeme će pokazati ko je bio u pravu...", kazao je Milatović. 

21:52h

"Po tom istraživanju više od 50 odsto građana smatra da su izbori jedino dugoročno rješenje za izlazak iz ove situacije", odgovorio je Milatović.

Dodao je i da treba "da se vrati mandat građanima" i da se održe lokalni i vanredni parlamentarni izbori "o jednom trošku".

21:48h

Konatar je rekao da se GP URA ne boji izbora i pokazao podatke istraživanje po kom ta partija ima podršku od oko osam odsto.

"Nemojte da se sjekirate o našim procentima", kazao je Konatar.

21:46h

Milatović je kazao da ako dođe do pada ove Vlade i formira se neka druga "da ta vlada može da dobije podršku DPS-a".

"Kao građanin mislim da je to izdaja izborne volje građana. Ako ta vlada zavisi od DPS-a je izdaja izborne volje....", rekao je Milatović.

Naveo je da je jedina održiva situacija - "rekonstrukcija postojeće Vlade, koja bi postala ekspertsko-politička".

Milatović je kazao "da je to blokirao potpredsjednik Vlade".

21:41h

"Nestranačka ekspertska Vlada bila je jedini model kako je poslije 30. avgusta mogla da se formira Vlada... Mislim da je bio to jedini koncept....", rekao je Konatar.

Na pitanje da li građani imaju više prava "da vjeruju više u vaše procjene", Konatar je odgovorio:

 "Osnovu vlade će činiti partije koje su potpisale Memorandum o saradnji... Očekujemo da se nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi krene u pregovore...", kazao je Konatar.

Na pitanje "zašto ćuti DF" i da li će se profesionalizovati mjesta u državna preduzeća ili će tamo "useli svoje kadrove i manjinskih stranaka", Konatar je odgovorio:

"Kvalitet i sturčnost na prvom mjestu. Sa tom praksom mora da se prekine i očekujem da manjinska vlada bude korak ka prekidu te prakse. Mislim da je ponašanje DF-a u ovom trenutku zrelo i trezveno", naveo je Konatar.

Kazao je da će "nova vlada nastaviti sa programom povećanja plata".

"Ključni ciljevi osim ekonomskih reformi je da vlada sprovede i usaglasi predlog izborne reforme jer je potrebna dvotrećinska većina, i da se sa najmanje 49 poslanika izglasa izbor VDT-a, izaberu sudije Usatavnog suda i kompelitra Sudski savjet... Ova vlada bi morala da traje najmanje godinu dana".

21:37h

Milatović je optužio autora emisije da protežira potpredsjednika Vlade i GP URA.

"To je sramota", rekao je Komnenić.

21:34h

Milatović je rekao da je sigurno da "Vlada nije idealna".

"Prvi sam koji nije bio pristalica ekspertske vlade. To mogu da posvjedoče i poslanici DF-a", rekao je Milatović. 

Dodao je i da nikada nije branio u javnosti stvari koje nijesu dobre.

"Njeno nbrajanje (Bratić) nije bilo u kontekstu negativnih konotacija", rekao je Milatović.

21:30h

Milatović je kazao "da su početkom januara ukapirali da ste u prethodnih par mjeseci od kada je program Evropa sad izašla bili uplašeni od našeg političkog angažmana".

"Program bismo napravili drugačije da smo htjeli populizam, neutralno je fiskalan... Znanje, timove smo upotrijebili u benefite građanima", rekao je Milatović. 

21:23h

Konatar je, podsjećajući Milatovića da podržava premijera, rekao da Krivokapić stoji iza lista "Ne damo Nikšić", "Ne damo Herceg Novi", "Ne damo Mojkovac".

"Članovi najuže familije (premijera Krivokapića) sa državnim autima idu u Berane da formiraju listu, u Kolašin. Pravimo se ludi, kao da građani nijesu gledali članove najuže porodice sa službenim autima. E to je izdaja izborne volje", rekao je Konatar

21:16h

Konatar je kazao da podjele nastaju kada se organizuje protest i ministarka Bratić "šovinističkim izjavama uvrijedi predstavnike manjinskih partija i poslanike Skupštine, a vi i Spajić stojite mirno pored nje".

Miloš Konatar
foto: TV Vijesti

"Umjesto da joj uzmete mikrofon i kažete joj da nije dobro, vi pokušavate da opravda Vesnu Bratić. Plakao bih od sreće i kakva bi bila simbolika da neko ko je nepravoslavac potpiše Temeljni ugovor sa SPC", rekao je Konatar. 

Dodao je i da je problem što Milatović "ne vidi problem u izjavama Bratić".

"Njenim izjavama se stvaraju podjele, a ne potpisivanje memoranduma. Izjave Bratić i vaša nespremnost da osudite te izjave je stvaranje podjela. Kada me nazivate izdajnikom i kaže premijer da iza našeg projekta stoji zapljena 400 kilograma kokaiona... e to stvara podjele u društvu", kazao je Konatar. 

21:05h

Milatović je kazao da "Damjanović (bivši v.d. Uprave prihoda i carina) za par mjeseci koliko je bio nije umio i ukapirao da ima 50.000 poreskih obveznika koji nijesu bili uredno prijavljeni Poreskoj upravi. Je li to normalno", pitao je Milatović.

21:01h

Na pitanje Konatara da li je ikada prije 30. avgusta rekao bilo koju riječ protiv DPS-a i Mila Đukanovića, Milatović nije dao odgovor.

21:01h

Milatović je kazao da je paradoksalno da se Abazović na dan kada je usvajana Informacija o Temeljnom ugovoru, nije pojavio na sjednicu Vlade i glasao "već ide u privatnu posjetu patrijarhu Porfiriju".

20:54h

Konatar je podsjetio Milatovića da je glasovima DPS-a smijen Vladimir Leposavić, a na pitanje da li je izašao i rekao tada da je to izdaja izborne volje građana, ministar je odgovorio "ne".

"Nisi tada protestovao jer je u pitanju bila nečija drugo fotelja", kazao je Konatar

20:51h

"Pitanje slobode vjeroispovijesti je završeno. Drugo pitanje kojim se manipuliše jeste da će novom vladom prestati program Evropa sad, što nije tačno... To je set zakona usvojen u Skupštini Crne Gore i time što je usvojen je garant da će funkcionisati i sa sledećom vladom... Treća manipulacija - DPS neće biti dio vlasti i neće se vratiti na vlast", rekao je Konatar.

20:44h

"Ako je neko podržao program Evropa sad to je GP URA... Niko ne ruši to. To je jedna od tri ključne obmane. Prva obmana je da je ugrožena crkva....", rekao je Konatar.

Naveo je i da je krenula "borba protiv korpucije".

"Zaustavljen šverc cigara, zaplijenjeno je dvije tone kokaina... i da Crna Gora postane prva naredna članica EU. E tu je Vlada udarila u zid...", rekao je Konatar.

20:39h

"Velika mi je čast što sam dio ove Vlade... Tri su ključne stvari zbog kojih su izbori dobijeni 30. avgusta - bila je crkva, ekonomija i pravda. Poslije godinu i nešto rada Vlade, crkva je riješena, usvojen je onaj zakon i valjda će biti potpisan temeljan ugovor...", rekao je Milatović.

Dodao je da je Krivokapić iskren čovjek i da je pristao da bude nosilac liste Koallicije za budućnost Crne Gore i da je zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti ušao u politiku.

"Građani su prije par dana počeli da primaju plate u okviru programa Evropa sad i iz zemlje koja je najsiromašnija u regionu postali zemlja koja ima najveću minimalnu zaradu... To su građani vidjeli, ali ono što građani ne vide i nedostaje je malo više pravde...", rekao je Milatović.

20:31h

Milatović je kazao i da "Vijesti" "neku priču koja postoji u rascjepu u Vladi prezentuje javnosti stojeći na stranu Konatara".

Urednik emisije mu je rekao da u emisiji na TV Vijesti govori nesmetano i da mu dozvoli da mu postoji pitanje.

Milatović
Milatovićfoto: TV Vijesti
20:26h

"Problem je nastao kada su ministri, izabrani kao eksperti, u poslanicima parlamentarne većine počeli da vide konkurenciju i da kalkulišu o političkim igrama", naveo je Konatar.

Podsjetio je da Milatović "ne bi ni bio ministar da nije bilo koncepta ekspertske vlade".

Bonus video: