Čukić Šoškić: Žalbe uglavnom na pogrešne obračune zarada

"Znamo da poslodavci u Crnoj Gori ne plaćaju plate baš prvog u mjesecu već je taj raspon negdje između 1. i 10. pa će te kontrole vezano za obračun zarada, isplate, ono što se tiče ugovora koji su sklopljeni biti u fokusu poslije 10., odnosno imaćemo neke podatke krajem sljedeće nedjelje", kazala je PR Uprave za inspekcijeske poslove

5051 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Upravi za inspekcijske poslove tokom februara radnici su se uglavnom žalili na neke pogrešne obračune, kako barem oni smatraju, a u navodima u prijavama su naveli da im poslodavci prosto nisu isplatili onaj iznos koji su oni sračunali na zvaničnom sajtu vlade.

To je gostujući u Bojama jutra kazala PR Uprave za inspekcijeske poslove Iva Čukić Šoškić.

"Znamo da poslodavci u Crnoj Gori ne plaćaju plate baš prvog u mjesecu već je taj raspon negdje između 1. i 10. pa će te kontrole vezano za obračun zarada, isplate, ono što se tiče ugovora koji su sklopljeni biti u fokusu poslije 10., odnosno imaćemo neke podatke krajem sljedeće nedjelje", kazala je ona.

Čukić Šoškić ističe i da se zaposleni uglavnom žale na obračune ili imaju pitanja koji se tiču prava zaposlenih.

"Moramo reći da nije protiv zakona da poslodavac smanji radno vrijeme sa punog na nepuno. Međutim mora da bude opravdana ta odluka, odnosno treba da postoji to rješenje u aktu o sistematizaciji radnih mjesta, da zapravo to mjesto po sistematizaciji ne zahtijeva veći radni angažman. Te neke stavke moraju biti ispunjene, i mi ćemo svakako to kontrolisati", saopštila je ona.

Više o ovome u prilogu:

Bonus video: