Rovčanin: EPCG ima mali broj zaposlenih, izvezeno 30 odsto struje koja je bila namijenjena KAP-u

Rovčanin je potvrdio da je Elektroprivreda prošlu godinu vjerovatno završila sa najvećim profitom do sada - od 45 miliona eura

32736 pregleda 38 reakcija 39 komentar(a)
Rovčanin, Foto: TV Vijesti
Rovčanin, Foto: TV Vijesti

Direktor Elektroprivrede Crne Gore Nikola Rovčanin kazao je za Televiziju Vijesti da je u tom preduzeću trenutno zaposleno preko hiljadu ljudi, ali tvrdi da nema govora o partijskom i prekomjernom zapošljavanju, iako su u svom mandatu zaposlili 78 radnika.

Rovčanin je Televiziji Vijesti rekao i da su već izvezli 30 odsto struje koja je ranije bila namijenjena KAP-u, po višestruko većoj cijeni.

Potvrdio je da je Elektroprivreda prošlu godinu vjerovatno završila sa najvećim profitom do sada - od 45 miliona eura.

Rovčanin je rekao da je 31. decembra 2020. godine u EPCG bilo zaposleno nešto više od 940 radnika.

"Na dan 31.12.2021. u EPCG je zaposleno 1.018. dakle to je 78 radnika više", rekao je direktor EPCG.

Uprkos povećanju broja zaposlenih i brojnim optužbama opozicije, Rovčanin tvrdi da nema govora o prekomjernom i partijskom zapošljavanju.

"Desetak zaposlenih je bilo osvježenje menadžersko. Zaposlili smo 20-ak inženjera, mladih stručnjaka... Na nekim pozicijama gdje smo smatrali da treba da se popravi, mi smo popravili. EPCG ima mali broj zaposlenih. Podgorički vodovod i čistoća imaju 200 zaposlenih više zaposlenih nego cijela EPCG".

Što se tiče struje koju je ranije bila namijenjena Kombinatu aluminijuma, koji se sada ugasio, Rovčanin kaže da su već počeli da je izvoze.

"Mi smo već 30 posto količina koje su namijenjene KAP-u prodali na tržištu i ostvarili na taj način profit, ali taj iznos novca koristimo za energetsku stabilnost. Ukoliko bude sve u redu, taj novac će ostati kao profit i taj novac će se uplatiti u budžet".

Do sada su tu struju izvozili po cijeni od oko 200 eura po megavatu, što je znatno više nego 45 eura, za koliko su je prodavali KAP-u.

"Da smo nastavili po ovoj cijeni da isporučujemo KAP, ja vam kažem da bi već sad poslovali u gubitku, tako da je test vremena pokazao ispravnost naše poslovne odluke", rekao je direktor EPCG.

Rovčanin kaže i da je velika zainteresovanost građana za ugradnju solarnih panela u okviru projekta Solari 3000+, posebno na jugu gdje je najviše sunčanih dana u godini.

"Mi imamo preko 13 hiljada prijava. Očekujemo da se na proljeće dopremi oprema i da krenemo sa ugradnjom prvih solarnih panela".

Rovčanin je zadovoljan bilansom u prethodnoj godini i profitom koji, prema preliminarnim podacima, iznosi 45 miliona eura.

"Ukoliko u konačnom izvještaju ostane tako, to će biti istorijski profit EPCG".

Bonus video: