Pejović: Ne iznenađuje razrješenje Bečića, izborna volja sve ono što nismo mogli da vidimo u prethodnih 14 mjeseci

Programski menadžer CEDEM-a je dodao i da je činjenica da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović već juče najavio da će dati podršku kao lider DPS-a manjinskoj vladi, ali da ono što je ključno, "a što većina medija nije prenijela je da je rekao da to neće biti bezuslovno"

12189 pregleda 29 reakcija 9 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Razrješenje predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića ne iznenađuje, negdje je bio logičan nastavak inicijative koju je URA pokrenula za izglasavanje nepovjerenja vladi, smatra programski menadžer CEDEM-a Marko Pejović.

"Imamo najavu od predsjednika poslaničkog kluba koalicije "Crno na bijelo" Miloš Konatar (URA) da je u pitanju u stvari već inicirano ono što se tiče manjinske vlade i da su negdje u stvari njihove ideje upravo usmjerene ka tome", kazao je Pejović u prelistavanju štampe u Bojama jutra.

Pejović je dodao i da je činjenica da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović već juče najavio da će dati podršku kao lider DPS-a manjinskoj vladi, ali da ono što je ključno, "a što većina medija nije prenijela je da je rekao da to neće biti bezuslovno".

"Te najave da bi mogao dati podršku ali bez nikakvih uslova čini mi se gotovo nemoguće. To bi moglo da znači da ukoliko želite podršku 30 i više poslanika u radu vaše neke nove vlade, to je činjenica da će uticati i na izglasavanje određenih zakona ali i na funkcionisanje izvršne vlasti", kazao je Pejović.

Pejović smatra i da je to ključna stvar koja je i pitanje da li je manjinska vlada u ovom momentu najbolji izbor ili je pitanje da li se treba u ovom momentu odmah ići na izbore.

"Ne smijemo zaboraviti da je ustvari crkva ta koja je inicirala formiranje ove vlade odnosno već sad odlazeće vlade i da su se upravo ključni pregovori prvo vodili pod Ostrogom. S druge strane to ne iznenađuje upravo da je gospodin Bogdanović pozvao da je hram mjesto okupljanja, iako bi u jednoj sekularnoj državi bilo sasvim logično da se upravo protesti organizuju ispred institucija, ali na žalost činjenica je da je Crna Gora u prethodnih 18 mjeseci svjedok da se SPC sve više miješa u odluke. Čak imamo i najviše organe SPC-a koji vrlo jasno govore o tome na koji način se treba sačuvati izborna volja i ko treba ostati na vlasti", navodi Pejović.

Pejović ističe i da je izborna volja građana sve ono što "mi nismo mogli da vidimo u prethodnih 14 mjeseci".

"Ljudi nisu glasali za nastavak ili za kontinuitet onoga što je DPS sa svojim koalicionim partnerima radio, a što je ova vlada u najvećoj mjeri zadržala", kazao je on.

Bonus video: