demokrate se pripremaju za proteste

TV Vijesti: GP URA nastavila pregovore o manjinskoj vladi

Lider SNP-a Vladimir Joković potvrdio je da će učestvovati u svim pregovorima o budućoj vladi, ali da će, kad bude poznat njen koncept, konačnu odluku o učešću u njoj donijeti Glavni odbor partije

16127 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Građanski pokret URA je nastavila pregovore o formiranju nove vlade i to sa potpisnicima Memoranduma o saradnji, odnosno SNP-om i partijama manjina, nezvanično saznaje Televizija Vijesti.

Po informacijama Televizije Vijesti, još se nije razgovaralo o strukturi, već o programskim prioritetima buduće vlade.

Lider SNP-a Vladimir Joković potvrdio je da će učestvovati u svim pregovorima o budućoj vladi, ali da će, kad bude poznat njen koncept, konačnu odluku o učešću u njoj donijeti Glavni odbor partije.

"Prvo treba svi da budemo svjesni i da vidimo kakvo će rješenje biti i šta će se uspjeti ispregovarati u narednom periodu i kakav će biti koncept buduće vlade. Za nas je odluka Glavnog odbora sveto pismo, koju ćemo sigurno kao svaki put do sada ispoštovati. Već smo za sjutra zakazali OO Podgorice da objasnimo situaciju, vjerujem da će se u nekom narednom vremenu iskristalisati odluka", rekao je Joković za TV Vijesti.

Prema informacijama TV Vijesti, u ovom krugu, razgovara se o programskim prioritetima, dok bi se o strukturi buduće vlade govorilo nakon dobijanja mandata.

Joković ponavlja da rješenja treba crpiti iz parlamentarne većine i partija manjina, a napominje i šta su prioriteti SNP-a

"Pitanje potpisivanja Temaljnog ugovora, prečišćavanje biračkog spiska, popisa stanovništva, izbornih zakona, Sudskog savjeta, Ustavnog suda i ono što je najbitnije - ubrzavanje procesa pregovora prema EU".

TV Vijesti nezvanično saznaje da su predstavnici koalicije Crno na bijelo neformalno razgovarali i sa poslanicima PzP-a, Brankom Bošnjak i Brankom Radulovićem...

I dok traju sastanci o novoj Vladi, Demokratska Crna Gora se sprema da već od sjutra brani, kako kažu, izbornu volju građana.

"Organizovaćemo mirne građanske proteste i, kao što smo najavili, prvi protest je sjutra najavljen za 18 časova ispred Hrama Hritovog Vaskrsenja u Podgorici, gdje će biti okupljanje, i odatle krećemo u mirne protestne šetnje, koje će biti isključivo u duhu očuvanja izborne volje građana, ali na potpuno miran i dostojanstven način".

Na protest pozivaju i Ujedinjena i Prava Crna Gora, a Martinović ističe da je, nakon smjene Alekse Bečića sa mjesta predsjednika Skupštine - jasno da se ne brane fotelje.

"Ja zaista očekujem veliki broj građana da će doći zbog toga što je u narodu ogromno nezadovoljstvo iz prosto jednog razloga što je neko, bez izbora, i političkom korupcijom prekomponovao parlamentarnu većinu, a to nije bila želja građana 30. avgusta".

Martinovićev kolega Danilo Šaranović u međuvremenu je poručio da će nova parlamentarna većina DPS i URA - do kraja sedmice predložiti kandidata za predsjednika Skupštine.

On je na Tviteru napisao da će tim činom pasti još neke maske i to onih koji su, kako je rekao, pokušali ovih dana da se sakriju iza neiskrenih stavova.

Očekuje se da bi naredna sjednica Skupštine, na kojoj bi se birao njen predsjednik mogla biti zakazana do kraja februara.