U manjinskoj vladi više partija nego što se očekivalo?

"DF je u cijeloj ovoj situaciji nekako neoubičajeno za njih miran. Vjerovatno da oni imaju neki interes, i da će biti neki dogovor sa DF-om. U ovoj situaciji vidim samo da su Demokrate otpale"

10047 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Poznavaoci političkih prilika smatraju da bi manjinska vlada mogla biti brzo formirana, ali ne vjeruju da će je DPS bezuslovno podržavati.

Kažu da bi u toj Vladi moglo biti i više partija nego što se očekivalo.

Sinoćna smjena Alekse Bečiča sa mjesta predsjednika Skupštine, označila je definitivno rušenje parlamentarne većine s prošlih izbora.

Novinarka politike u listu "Vijesti" kaže da će teško opet naći zajednički jezik.

"Da je to politička smjena, da jednostavno te većine više nema i da se stvara neka nova većina i da je zato potrebno smijeniti i predsjednika Skupštine", rekla je Matijašević.

I dok su po njenom mišljenju na ovaj način Demokrate završile u opoziciji, ne znači da ista sudbina čeka i DF, ili makar jedan njegov dio.

"DF je u cijeloj ovoj situaciji nekako neoubičajeno za njih miran. Vjerovatno da oni imaju neki interes, i da će biti neki dogovor sa DF-om. U ovoj situaciji vidim samo da su Demokrate otpale".

Matijašević očekuje da u manjinskoj vladi bude mnogo više partija nego što se očekivalo.

"Ja očekujem da uđu sve manje partije opozicije. DPS, formalno neće ući, ali mislim da će imati itekako veliki uticaj, jer je nerealno da neko ko je bio na vlasti 30 godina, da će podržati nekog drugog čisto onako, ajde da vas podržim za dobrobit građana Crne Gore, vidjeli smo koliko su ovih 30 godina radili za dobrobit građana", rekla je Matijašević.

Slično misli i programski menadžer CEDEM-a Marko Pejović.

"Te najave da bi mogao dati podršku ali bez nikakvih uslova čini mi se gotovo nemoguće. Da će uticati i na izglasavanje određenih zakona ali i na funkcionisanje izvršne vlasti".

Matijašević ipak, nema sumnju da će nova vlada biti brzo izabrana.

"Izgleda da je sve već dogovoreno. Ko je i kada i kako dogovorio, to ćemo vjerovatno saznati u nekim narednim danima”.

Zaključuje, da ako već nije bilo većinske volje za vanredne izbore, što bi po njoj bilo najpravednije rješenje, onda makar priča o manjinskoj vladi treba što prije da se završi, kako bi se zemlja okrenula važnijim pitanjima, prije svega ekonomiji.

Bonus video: