Mrdović: Biti funkcioner u Crnoj Gori je unosan biznis

Gosti emisije Reflektor Janko Odović - državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, Božena Jelušić - poslanica GP URA, Ines Mrdović - Akcija za socijalnu pravdu i Marko Sošić - Institut alternativa

18621 pregleda 35 reakcija 35 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 08.02.2022. 21:45h
Završeno
21:14h

Mrdović je kazala da je i Vlada Duška Markovića u tehničkom mandatu imala oko 160 imenovanja i postavljenja...

Izmjena: 21:44h
21:06h

Sošić je kazao da se u ovom trenutku ne zna koliko je kabinet premijera imao ugovora o djelu, takozvanih ekspertskih ugovora.

Marko Sošić
foto: Dušan Cicmil

"Generalni sekretarijat nikada nije odgovorio na naš zahtjev. Za vrijeme ove Vlade je to doživjelo rast. To se vidi po rastu nivoa izdataka... Po preliminarinm podacima u 2021. godini je potrošeno nekih 11 miliona za ugovore o djelu, privremene angažmane... I to ne bi bio problem, ali je važno da znamo da taj neki posao koji obavlja ekspert koji je angažovan na ovaj način da za njega istovremeno nije plaćen neko ko je po sistematizaciji dužan da radi taj posao... Vlada je propustila da reformiše taj dio privremenih angažovanja za koje znamo godinama da su veliki problem...", rekao je Sošić.

Izmjena: 21:24h
21:02h

Odović je kazao da će u zavisnosti od toga da li će naći novi posao odlučiti da li će se prijaviti za funkcionersku naknadu.

20:20h

Na pitanje šta je nova vlast uradila da se smanje enormi troškovi po osnovu funkcionerske naknade, Jelušić je kazala "ne znam da smo uradi mnogo".

Božena Jelušić
foto: Dušan Cicmil

"smatrala sam da je nova vlast bila u obavezi da svako malo obavijesti grđana šta su uradili i ukinuli. Bilo je važno početi, što smo propustili da uradimo...", rekla je Jelušić.

20:17h

Odović je kazao da se pravo na funkcionerske naknade ne stiče automatski.

Janko Odović
foto: Dušan Cicmil

"Za januar 2022. godine 133 javna funkcionera imaju pravo na naknadu po prestanku funkcije. To je u ukupnom bruto ishodu oko 270 hiljada eura mjesečno. Najniža naknada je oko 850 eura, a najviša ide i do 2.000 eura koliko primaju neki bivši poslanici", rekao je Odović.

20:14h

"Priča o funkcionerskim naknadama je samo djelić, mala kocka u odnosu na niz privilegija koje imaju javni funkcioneri. Biti funkcioner u Crnoj Gori je unosan biznis jer u ovoj zemlji je ekonomija na staklenim nogama. Zakoni su kreirani tako da funkcioneri imaju jako pristojnu platu, ali uz nju imaju niz čitavih drugih stvarti koje njima život čine ugodnim", rekla je Mrdović.

Ines Mrdović
foto: Dušan Cicmil

Dodala je da funkicioneri "nakon svih privilegija koje imaju", nakon što im istekne mandat, mogu da budu na teret građana još godinu dana.

20:00h

Gosti emisije Reflektor Janko Odović - državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, Božena Jelušić - poslanica GP URA, Ines Mrdović - Akcija za socijalnu pravdu i Marko Sošić - Institut alternativa.

Bonus video: