Adžić: Plan istražnog bušenja nafte bio perfektno planiran, projekat nije imao nikakav uticaj na životnu sredinu

"Bušili smo u Mikro bloku 5, nafta je negdje otišla i migrirala u neki blok. Sada moramo raditi studiju da vidimo koji su pravci migracije, gdje dalje i kako nastaviti traganje za naftom", pojasnio je v.d. direktora Uprave za ugljovodonike Marko Adžić

5892 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Italijansko ruski konzorcijum Eni-Novatek koji je u martu prošle godine počeo prvo istražno bušenje u crnogorskom podmorju nije pronašao naftu.

Drugo istraživanje crnogorskog podmorja dobila je da radi kompanija Energean, koja je sada u obavezi da do 15. marta da obavijesti Ministarstvo kapitalnih investicija da li su našli partnera za ulazak u istražno bušenje.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za ugljovodonike Marko Adžić kazao je za Boje jutra da su u sam projekat ušli nadajući se da će naći ugljovodonike, te da je plan bio "perfektno planiran".

"Spustili smo se do dubine od skoro šest kilometara, probušili smo rezervoar što nam je bio zadatak, ali nažalost zbog velikih pritisaka nafta je potisnuta. Bušili smo u Mikro bloku 5, nafta je negdje otišla i migrirala u neki blok. Sada moramo raditi studiju da vidimo koji su pravci migracije, gdje dalje i kako nastaviti traganje za naftom", pojasnio je Adžić.

Adžić navodi da imaju preko 30 blokova u Jadranu, a da je dio od Bara prema Herceg Novom mnogo interesantniji.

Ranije su imali, kako kaže, bušenje gdje se pokazalo prisustvo nafte, a takođe i na Grahovu koja je slična formacija.

"Spremajući ovaj projekat vršili smo studiju procjene uticaja na životnu sredinu. Ministarstvo ekologije i agencije za životnu sredinu je dalo zeleno svijetlo. Cio projekat nije imao nikakav uticaj na životnu sredinu. Posjedujemo snimke sa dna bušotine kad se radilo i jednog dana ćemo i te snimke objelodaniti i vidjećete koliko ima riba oko te bušotine", kazao je Adžić.

Ističe i da nikakvih ekoloških incidenata nije bilo, niti povreda na radu i da je projekat završen bez incidenta po životnu sredinu i ljudstvo, te ga smatra "jako uspješnim projektom"

Bonus video: