Tokom 2021. godine zabilježeno rekordnih 525 tona reciklabilnih materijala

Mobilno reciklažno dvorište premješta se sa jednog mjesta na drugo i koristi se u edukativne svrhe pa je tokom prethodne godine organizovano 38 radionica za mališane predškolskog i školskog uzrasta. Sada o tome uče mali znalci iz vrtića "Dragan Radulović"

4049 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Ove godine se najviše recikliralo, tako je regionalni reciklažni centar u sklopu gradskog preduzeća "Deponija" zabilježio rekordnih oko 535 tona reciklabilnih materijala tokom 2021. godine. Jesmo li naučili da iskorićenu flašu umjesto na tavnjak odložimo u specijalni kontejner na kom piše PET?

"Nalazimo se na samom početku tehnološkog procesa. Mjesto na kojem se nalazimo je prijemni punkt. Kamioni "Čistoće" koji dođu ovdje istovaraju otpad i kao što vidite, grajferista prikuplja taj otpad i spušta ga na početnu traku. Odatle ide kroz pogon i vrši se izdvajanje materijala. U toku dana obradimo od 50-60 tona komunalnog otpada a kapacitet reciklažnog centra je 90 hiljada tona na godinšenjem nivou", kazao je za Boje jutra pomoćnik izvršnog direktora gradskog preduzeća "Deponija" Ratko Pavićević.

Tokom prethodne godine u okviru reciklažnog centra, izdvojeno je oko 535 tona što je najbolji zabilježeni rezultat od početka poslovanja, odnosno 2010. godine.

"Izdvojili smo kartona osam tona što je nekih 2,6 odsto više u odnosu na 2020, mješane plastike 80 tona, 16 odsto više nego prošle godine, PET ambalaže 71 tonu što je oko 20 odsto više nego prethodne godine i alumnijskih limenki smo nekih sedam odsto izdvojili što je 60 odsto više nego prošle godine. Mogu reći da se najviše izdvoji kartona i papira da se nakon toga razne vrte plastike a ima tu i dosta PET-a. Najmanje bude metala jer kao što znate metal je jedan od najvrijednijih reciklabilnih elemenata tako da je ta borba na tržištu istaknuta", pojašnjava izvršni direkto gradskog preduzeća "Deponija" Arsenije Boljević.

Iako je ostvaren značajan pomak potrebno je neprekidno podizati svijest o reciklaži i voditi računa o selekotvanju suve i mokre frakcije, smatra Boljević. Saglasni su i u gradskom preduzeću "Čistoća", pa na području Podgorice postoji šest reciklažnih dvorišta.

"Na ovim prostorima je svakog dana omogućeno odlaganje otpada pojedinih vrsta otpada koje građani stvaraju u svojim domaćinstvima. Svako dvorište obiluje posudama zaprmine od 1,1 do 10 m2. I ono što je recimo bitno pomenuti je da osim papira, plastike, limenki i slično na ovim prostorima imamo obezbjeđeno odlaganje opasnog otpada. Kada govorimo o količinama tokom 2021. na reciklažnim dvorištima sakupljeno je oko 180 tona reciklažnog otpada dok je toko 2020. sakuplejno 120 tona. Prošle godine ta količina je povećana za nekih 50 odsto što nas svakako raduje", kazala je iz gradskog preduzeća "Čistoća" Senada Mulešković.

Mobilno reciklažno dvorište premješta se sa jednog mjesta na drugo i koristi se u edukativne svrhe pa je tokom prethodne godine organizovano 38 radionica za mališane predškolskog i školskog uzrasta. Sada o tome uče mali znalci iz vrtića "Dragan Radulović".

Bonus video: