Morsko dobro raskida ugovor sa "Pomorskim saobraćajem" za trajekt Kamenari-Lepetane

Nakon raskida ugovora, u Morskom dobru kažu da bi trebalo krenuti u proces davanja koncesija, odnosno raspisivanja tendera

40511 pregleda 69 reakcija 53 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Trajekti odlaze i dolaze, ali se više nakon deceniju i po ne mijenja privilegovani položaj firme Pomorski saobraćaj, koja drži trajektnu liniju Kamenari - Lepetane. Sitna para ide u budžet, milioni privatnoj kompaniji.

Shvatili su to konačno i u Morskom dobru.

"Mi smo stekli uslov da se ide ka raskidu ugovora, iz razloga neredovnog plaćanja obaveza koje ima Pomorski saobraćaj. Oni su, na osnovu mjera koje je donijela Vlada 2020. i 2021, o umanjenju od 50 odsto svim zakupcima na teritoriji u zoni morskog dobra, uvidjeli svoju priliku potpuno nezakonito i nelegitimno, i umanjili obračunski period u ove dvije godine - od jula 2020. do kraja 2021. godine. U obračunu koji su dostavljali svake godine nikada nije bila prateća dokumentacija, dakle, mi vjerujemo njima na ono što oni nama obračunaju i to je tako trajalo godinama. Mi ćemo sve uraditi da dođe do raspisivanja koncesija, odnosno stavljanja na tender", kazao je za TV Vijesti predsjednik Upravnog odbora Morskog dobra Blažo Rađenović.

Nakon raskida ugovora, u Morskom dobru kažu da bi trebalo krenuti u proces davanja koncesija, odnosno raspisivanja tendera.

To je posao Ministarstva kapitalnih investicija, iz kojeg za TV Vijesti saopštavaju da je, nakon preporuke Ministarstva fnansija da se u ovom slučaju primijeni Zakon o javno-privatnom partnerstvu, u Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) u toku fofmiranje komisije za otvoreni postupak javne nabavke i izrada analize opravdanosti za prevoz trajektom.

Nakon izrade te analize, u zavisnosti od rezultata, preduzimaće se dalji koraci u odnosu na rješavanje tog pitanja, kazali su iz MKI.

Iz Opštine Tivat ističu da kompanija Pomorski saobraćaj braće Ban ne plaća ni nadoknade za odvoz smeća, niti sponzorišu humanitarne i sporske organizacije.

Predsjednik Opštine Željko Komnenović je zato sa kolegama iz Herceg Novog za budućnost trajekta predlagao ideju za koju vjeruje da je po mjeri građana.

"Da se napravi javno preduzeće koje bi upravljalo linijskim i brodskim prevozom, tom trajektnom linijom, u kojoj bi bila nesumnjiva korist za opštine i građane Boke, sa konkurentnim cijenama. Toliko sredstava ići u privatne džepove, bez javnog interesa, to je nedopustivo," kazao je Komnenović.

Pomorski saobraćaj je, od prodaje karata u turistički rekordnoj 2019. godini, prihodovao 6,2 miliona eura, dok je Morskom dobru za zakup obale plaćana naknada u visini četiri odsto prihoda. To je na godišnjem nivou bilo između 200 i 300 hiljada eura.

Tako su velikodušni građani, zahvaljujući svojim političkim elitama, za koje se s pravom može postaviti pitanje jesu li korumpirane ili ne znaju, decenijama poklanjali milione i uzimali mrvice. Ako se konačno i brzo ne riješi ovaj problem, onda je jasno da su nam otplovili i brodovi i trajekti. Nepovratno.

Bonus video: